Укупно приказа странице

Tufahije

Sastojci:

  • 1-2 kg jabuka ( u zavisnosti od veličine šerpe i veličina jabuka, poželjno je da sve jabuke budu približno iste veličine i da imaju kiselkast ukus, poput jabuke sorte green smith. U mom slučaju korišćeno je 13 jabuka) 
  • 700g šećera
  • 2/3 čaše vode
  • 200g mlevenih oraha
  • 100g suvog graožđa
  • 100g šlag pene

Postupak:

Jabuke oljuštiti i izdubiti im središnji deo, a zatim ih poređati jednu do druge u šerpu, naliti vodu i posipati šećerom tako da šupljine u jabukama budu popunjene a ostatak šećera rasporediti po jabukama i između njih. Šerpu poklopiti i staviti da se kuva na tihoj vatri. Kad se formira šerbet od šećera i vode, šerpu povremeno protresati i eventualno okretati jabuke širokom kašikom. Dužina kuvanja jabuka u velikoj meri zavisi od same jabuke, kao i od jačine toplote. Jabuka mora da ostane u svojoj formi a da dobije izvesnu mekoću od kuvanja. 


Kuvane jabuke vaditi širokom kašikom, i ređati ih na veliki tanjir. Mlevene orahe i suvo grožđe staviti zajedno u posudu i dodati im šerbet iz šerpe u kojoj su se kuvale jabuke do formiranja čvršćeg fila. Tako pripremljenim filom puniti jabuke. 


Umutiti šlag i staviti dekorativno preko filovanih jabuka.


Коментари

  1. Vau odavno znam o tufahijama,imam i recept ali nisam jos pravila.hvala za ovaj recept! A jel serbet ova voda/sirup iz serpe? Ja sam mislila da se peku u rerni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nailazila sam na recepte gde se jabuke peku sa secerom, ali nisam isprobala. Ovaj recept je moja mama dobila dok smo ziveli u Bosni, i to bi trebalo da je pravi. Ona tako sprema pa spremam i ja. Jako su lepe, socne i ukusne.

      Избриши
    2. a šerbet? jel sirup? Grkinja sam ne znam sve reči. :)

      Избриши
    3. sa, serbet je sirup, draga Grkinjo <3

      Избриши
  2. Одговори
    1. Bilo bi mi drago. Budi pazljiva sa kuvanjem jabuka, nemoj da ti vatra bude previse jaka, proveravaj jabuke i okreci ih. Meni se jednom desilo da su mi se prekuvale, jabuke su bile sipkave i meke i brzo su se raskuvale. Najbolje je da uzmes one kiselije, tvrdje. I ukus je bolji sa njima.

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi