Укупно приказа странице

Splitska fantazija

 

Zašto baš splitska i zašto baš fantazija? DakleM, splitska je zbog korica, i donegde zbog žutog fila, koje sam videla na instagramu kod kulinarske umetnice Ljubane, a fantazija je zbog forme i ostalih delova, koje sam isprobala sa bloga Minjina kuhinjica. 


Sastojci:

za kore:
- 10 belanaca
- 170 g badema
- 170 g suvih smokava
- 170 g suvog grožđa
- 120 g šećera
- 60 g oštrog brašna
- rendana korica limuna

žuti fil:
- 10 žumanca
- 200 g šećera
- kesica vanilin šećera
- rendana korica limuna
- 3 kašike limun šećera u prahu
- 250 g margarina

čoko-fil:
- 250g kisele pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje

karamel preliv:
- 100 ml mleka
- 2 kesice mlečnih karamela

fil od malina:
- 300 g malina
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- kesica pudinga sa ukusom vanile (40 g)
- kašika gustina
- kesica želatina ( po potrebi)

za posip preko kora:
- 50 g badema
- 50 g lešnika 

glazura:
- 100 g bele čokolade
- 150 ml slatke pavlake




Postupak: 

Od navedenih sastojaka napraviti dve kore veličine 26*37 cm i to na sledeći način. Bademe, suve smokve, suvo grožđe i brašno staviti u multipraktik i kratko izblendati da bi se sastojci usitnili na male komadiće, a da se pri tom ne bi zalepili. Izblendanu masu podeliti na dva jednaka dela. 
Mikserom umutiti 5 belanca sa 60 g šećera. Kad masa postane sjajna i glatka, dodati deo suve mase i rendanu koricu pola limuna, pa lagano žicom umešati. Pleh, navedenih dimenzija, obložiti pek papirom i ravnomerno rasporediti masu. Peći na 180 C oko 20 minuta ( zavisno od jačine rerne). 
Postupak ponoviti sa drugom korom. Ohlađene kore podeliti na pola da bi se dobile 4 kore dimenzija 26* 18,5 cm.

Žuti fil: Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom i kuvati na pari dok se masa ne zagreje i blago zgusne. Fil ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom u koji je dodat šećer u prahu sa ukusom limuna i rendanom koricom pola limuna. 

Karamel preliv: Mleko zagrejati i dodati karamele. Mešati neprestano da bi se karamele otopile i dobio preliv. 

Fil od malina: Maline, šećer i vodu staviti da provri. Dok masa vri, puding i gustin rastvoriti sa par kašika hladne vode i dodati u masu. Kuvati dok se ne zgusne. Ukoliko je masa tečnija, dodati želatin koji je prethodno nabubreo u hladnoj vodi. Umeštai želatin i staviti fil da se potpuno ohladi. 

Čoko fil: Kiselu pavlaku zagrejati i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se masa ne ujednači i ne dobije čokoladna struktura

Filovanje: Prvu koru premazati sa par kašika karamel preliva. Preko premazati polovinu čoko preliva i posipati seckanim bademima i orasima ( zbirno 50 g). Ostaviti koru u frižider na oko pola sata da se čoko fil stegne. Kad se fil stegne, premazati polovinu žutog fila, pa preklopiti korom. Koru zatim premazati sa par kašika karamel preliva i naneti fil od malina ( celu količinu). Preko staviti treću koru pa ponoviti postupak kao sa prvom: karamel premaz - čoko fil - pa u frižider- zatim ostatak žutog fila. Preko toga staviti četvrtu koru, premazati je karamel prelivom i preliti glazurom ( zagrejana pavlaka i otopljena u njoj bela čokolada). 

Odozgo sam narendala eurokrem-blok, onaj, šmekerica crno-beli i nabacala naseckane bademe i lešnike.  



Razbalaševićiti se povremeno, ne da nije na odmet nego je pre svega poželjno, zbog radi mentalnog i emocionalnog očuvanja zdravlja. 




Коментари

Постави коментар

Популарни постови