субота, 09. децембар 2017.

Voćna baklava



Sastojci:
  • 16 kora za pitu
  • 4 jaja
  • 1 čaša(2 dl) jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša šećera + 600 g ( za preliv)
  • kesica praška za pecivo
  • oko 400 g višanja (ili malina)
  • kašičica cimeta
  • pola limuna
Priprema:

Umutiti jaja mikserom. Dodati jogurt, ulje, griz, šećer, prašak za pecivo i opet mikserom nastaviti mućenje da se sastojci lepo sjedine.  
Pripremljenim filom premazati jednu koru, ravnomerno, do ivica. Preko nje staviti drugu koru, ponoviti filovanje, pa uz širu ivicu kore poređati višnje prethodno pomešane sa cimetom, po jednu u redu. Umotati rolat od strane na kojoj se nalaze višnje i staviti u pleh podmazan uljem.
Od navedenih sastojaka dobiju se 8 rolata. Pre pečenja, svaki rolat premazati filom kojim su mazane korice i nožem zaseći na parčiće.


Pre pravljenja rolata uključiti rernu na 250 C da se zagreje do pečenja. Prilikom stavljanja pleha u šporet, temperaturu smanjiti na 200 C. Rolati se peku oko 15 minuta, dok ne dobiju boju meda. 
U međuvremenu pripremiti preliv, šerbet: 400 ml vode staviti da provri, zatim dodati 600 g šećera i naseckan limun. Skloniti sa vatre čim se sirup izbistri i počne da vri.
Vrućim sirupom preliti vruće baklave. Ostaviti da odstoji desetak minuta, pa svako parče okrenuti naopako da sa obe strane lepo upije sirup.


Dva rolata pravila sam sa malinama. Ukus je odličan!





1 коментар :

Pepito i tufne na mreži