Tufahije
Sastojci:
- 1-2 kg jabuka ( u zavisnosti od veličine šerpe i veličina jabuka, poželjno je da sve jabuke budu približno iste veličine i da imaju kiselkast ukus, poput jabuke sorte green smith. U mom slučaju korišćeno je 13 jabuka)
- 700g šećera
- 2/3 čaše vode
- 200g mlevenih oraha
- 100g suvog graožđa
- 100g šlag pene
Postupak:
Jabuke oljuštiti i izdubiti im središnji deo, a zatim ih poređati jednu do druge u šerpu, naliti vodu i posipati šećerom tako da šupljine u jabukama budu popunjene a ostatak šećera rasporediti po jabukama i između njih. Šerpu poklopiti i staviti da se kuva na tihoj vatri. Kad se formira šerbet od šećera i vode, šerpu povremeno protresati i eventualno okretati jabuke širokom kašikom. Dužina kuvanja jabuka u velikoj meri zavisi od same jabuke, kao i od jačine toplote. Jabuka mora da ostane u svojoj formi a da dobije izvesnu mekoću od kuvanja.
Kuvane jabuke vaditi širokom kašikom, i ređati ih na veliki tanjir. Mlevene orahe i suvo grožđe staviti zajedno u posudu i dodati im šerbet iz šerpe u kojoj su se kuvale jabuke do formiranja čvršćeg fila. Tako pripremljenim filom puniti jabuke.
Umutiti šlag i staviti dekorativno preko filovanih jabuka.
Vau odavno znam o tufahijama,imam i recept ali nisam jos pravila.hvala za ovaj recept! A jel serbet ova voda/sirup iz serpe? Ja sam mislila da se peku u rerni.
ОдговориИзбришиNailazila sam na recepte gde se jabuke peku sa secerom, ali nisam isprobala. Ovaj recept je moja mama dobila dok smo ziveli u Bosni, i to bi trebalo da je pravi. Ona tako sprema pa spremam i ja. Jako su lepe, socne i ukusne.
Избришиa šerbet? jel sirup? Grkinja sam ne znam sve reči. :)
Избришиsa, serbet je sirup, draga Grkinjo <3
ИзбришиSuper :) želala bih i ja da probam.
ОдговориИзбришиBilo bi mi drago. Budi pazljiva sa kuvanjem jabuka, nemoj da ti vatra bude previse jaka, proveravaj jabuke i okreci ih. Meni se jednom desilo da su mi se prekuvale, jabuke su bile sipkave i meke i brzo su se raskuvale. Najbolje je da uzmes one kiselije, tvrdje. I ukus je bolji sa njima.
Избриши