Укупно приказа странице

Medovičići sa pavlakom i malinama

 

Sastojci:

za kore: 

  • 100 g kristal šećera
  • 50 g maslaca (ili margarina)
  • 60 g meda
  • 1+1/2 kašike mleka 
  • 1 g sode bikarbone ( pola malecne kašičice)
  • začini za medenjake ( cimet najviše, i po malo đumbira, anisa, karanfilića, korijandera, bibera) 
  • 1 jaje
  • 300 g brašna
fil beli:
  • 225 g kisele pavlake
  • 25 g šećera u prahu
  • 20 g meda
  • 160 g tečne slatke pavlake.
mlečni preliv:
  • 50 ml mleka
  • 30 g meda
fil voćni:
  • 100 g malina
  • 3 kašike šećera
  • 50 ml vode
  • 10 g gustina
glazira:
  • 100 g bele čokolade

Postupak:
Šećer. maslac, med, mleko, začine i sodu bikarbonu sipati u sud i staviti na laganu vatru da se šećer otopi uz neprestano mešanje. Čim masa počne da peni, skloniti sa vatre i presipati u dublji sud. Jaje umutiti žicom (ili viljuškom) i sipati u mlaku masu, pa sve zajedno sjediniti žicom. Dodati brašno i umesiti testo. Testo je dosta lepljivo dok je toplo ali kad se ohladi, lako se rukuje sa njim. Od ove mase, meni je ispalo oko 600 g testa ( preciznije 568 g). Testo podeliti na dva dela, rastanjiti ručno u ploču, koliko je to moguće, zaviti u streč foliju i staviti oba dela u frižider na nekih 30 minuta. 
Rernu zagrejati na 180 C. Pek papir iseći na veličinu najvećeg pleha, pa na papir staviti jedan deo testa i oklagijom rastanjiti na 2 mm. Čašom prečnika 5 cm vaditi krugove, a ostatak skloniti sa pek papira. znači, na papir ostaju samo krugovi. Pek papir zajedno sa krugovima prebaciti na obrnutu stranu pleha i ubaciti u šporet na pečenje. Peku se vrlo kratko, 4-5 minuta, zavisno od jačine rerne, tj. dok ne postanu tamniji. Uz pomoć poslužavnika, izvući papir iz rerne, bez izvlačenja pleha. 
Novu turu keksića pripremati nakon završetka pečenja prve ture. Razlog je brzina pečenja, za vrlo kratko vreme mogu da zagore. 
Od preostalog testa sam opet razvukla novi sloj, i izvukla još koji krug, a ostatke sam rasporedila zajedno sa krugovima, razmknuto doduše, ali na tom papiru. Potrebno je da se ispeku i ti delovi zbog spoljne dekoracije kolača. 
Od druge ture testa, koje je do upotrebe stajalo u frižideru, nisam pravila ponovnu turu od ostataka, nego sam ih prebacila na novi pek papir i zasebno sam ih ispekla. Ispečene ostatke sam ohladila i samlela u secku do forme mlevenog keksa. 

Fil voćni: 
U sud staviti maline, šećer i par kapi vode, pa staviti na vatru da se otope i provriju. U preostalu količinu vode, rastvoriti gustin i kad masa počne da vri, sipati i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i prekriti folijom da se ne bi stvorila korica prilikom hlađenja. 

Fil beli:
Kiselu pavlaki, šećer u prahu i med, izmešati žicom dok se ne sjedine sastojci. Slatku pavlaku umutiti ( dovoljno je žicom za mućenje) do forme kad krene da se blago steže (oko 80% čvrstine šlaga). Sjediniti obe mase i umešati žicom. 

Mlečni preliv:
Mleko malo podgrejati, dodati med i izmešati.
 
Filovanje: 
Po 5 kruga sam stavljala za jedan Medovičić. Prvi krug premazati četkicom mlečnim rastvorom, pa staviti beli fil (koristila sam dresing vreće, spiralnim krugovima u jednom potezu, bez razmazivanja, nanese se jednaka količina fila), poklopiti i blago pritisnuti drugim krugom. Opet premazati mlečnim rastvorom i naneti voćni fil, preklopiti krugom, pritisnuti, premazati mlečnim rastvorom i namazati belim filom. Još jednim krugom preklopiti, pritisnuti, premazati mlečnim rastvorom, staviti voćni fil, preklopiti krugom, pritisnuti i premazati mlečnim rastvorom. Postupak ponoviti sa preostalim matreijalom. Meni je od ove količine ispalo 8 Medovičića. 
Po završetku filovanja, svaki Medovičić premazati belim filom sa svih strana, bočno i ododzgo i ostaviti da se ohlade na bar 2 sata. 
Čokoladu otopiti na pari, bez dodataka, pa razliti na puckavu kesu ( materijal koji se koristi za zaštitu prilikom pakovanja osetljivih proizvoda, koji je pre svega ovoga dobro opran i osušen). Nožem rastanjiti čokoladu i prebaciti kesu na ravnu tacnu, dasku, šta god i staviti u frižider da se dobro ohladi. Izvaditi iz frižidera i prebaciti kesu naopako na pek pair ( tako da čokolada bude na papiru). Polako skinuti kesu sa čokolade. Čašu, kojom su vađeni krugovi za kore, staviti na čokoladu, pa oko oboda čaše, zagrejanim skalpelom izrezati čokoladni krug (skalpel sam, za svako sledeće sečenje grejala na ringli). Pek papir, zajendo sa isečenim čokoladnim krugovima vratiti na dasku ( ili tacnu) pa, na još pola sata vratiti u frižider. Kad su čokoladni krugovi potpuno ohlađeni, izvaditi Medovičiće iz frižidera i preko svakog staviti čokoladni krug. U sud sipati samlevene ostatke kora i obilno uvaljati bočnu stranu kolača u mrvice keksa. Ako je kolač dobro ohlađen, može lako i lepo ručno da se uvalja po principu ruskih kapa. 


Recept za oblik videla sam na sledećem linku: 


Коментари

Popularni postovi