Posni kolači
Ruske kape
Sastojci za jednu koru (peku se dve)
- 200 g brašna
- 10 kašika šećera
- kesica praška za pecivo
- 200 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 2 pune kašike kakao praha
Fil:
- 500 ml sojinog mleka
- 200 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 kašike gustina
- 3 kašike brašna
- 250 g posnog margarina
Glazura:
- 150 g posne čokolade za kuvanje
- 3 kašike kokosovog ulja
- kokos za valjanje.
Postupak:
Sastojke za koru izmešati žicom i sipati u pleh (26*38 cm) obložen pek papirom. Peći u prethodno zagrejanom plehu oko 15 minuta na 200 C. Postupak ponoviti za drugu koru. Iz ohlađenih kora vaditi krugove (modlom ili manjom čašom).
Fil: U sud sipati 400 ml mleka, dodati šećer i vanilin šećer i staviti da provri. U preostalih 100 ml mleka umešati gustin i brašno, pa dodati u kipuće mleko i kuvati dok se na zgusne masa. Ostavitifil da se potpuno ohladi. Mikserom umutiti magrarin i uz postepeno dodavanje hladnog fila sjediniti obe mase.
Po dva kruga spajati filom ( pomoću kašičice ili dresir vreće, mada je meni ova druga varijanta mnogo efikasnija) i premazati spojene krugove sa strane i uvaljati u kokos (dresir vreća je i ovde zakon, pomoću nje sam lako nanela fil u istoj debljini svuda, i zagladila sam kasnije nožem. Pored toga, savršena je i za formiranje dekorativnog oboda po kapi u vidu kružića, koji je bio taman da se ne razlije čokolada).
Glazura: otopiti čokoladu sa uljem i naneti preko ruskih kapa.
Napomena: ostatke kora osušiti i samleti u blenderu, odličan je kao mleveni kakao-keks za bilo koju posnu varijantu
Rozenka sa makom i malinama
Sastojci:
- pakovanje rozen kora
fli od maka:
- 300 ml vode
- 180 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 160 g posnog margarina
- 200 g mlevenog maka
- 70 g posnog mlevenog keksa
fil od malina
- 300 g malina
- 4 kašike šećera
- prašak za puding sa ukusom maline (40 g)
- 100 ml vode
Glazura:
- 200 g šećera u prahu
- 4 kašike mlake vode
- kašičica ekstrakta od maline.
Postupak:
Fil od maka - u sud sipati vodu, dodati šećer i vanilin šečer i staviti da provri. Čim provri, skloniti sa vatre, dodati margarin i mešati dok se ne otopi, a zatim dodati mak i mleveni keks pa sve zajedno sjediniti.
Fil od malina: u sud sipati maline, šećer, 50 ml vode i staviti da provri. Kivati nekoliko minuta, a zatim dodati prah za puding rastvoren u 50 ml vode. Kuvati dok se ne zgusne.
Filovanje: rozen kore filovati naizmenično: kora-sloj sila sa makom-kora-sloj fila sa malinama-kora i na dalje do poslednje kore koja se ne filuje.
Filovati kore na dasci za rezanje, a po završetku, preko poslednje kore staviti tacnu pa okrenuti naopako ( da gornja kora bude dole) i ostaviti sa daskom na hladno, da se sjedine filovi sa korama i da se ne izvitopere kore.
Glazura: u sud sipati šećer u prahu, dodati mlaku vodu i mešati dok se ne sjedini masa. Dodati ekstrat i promešati. Preliti preko ohlađenog rozen-kolača. Ostaviti da se glazura stegne pre sečenja (najbolje 5-6 sati).
Rum kasato
Sastojci:
- 300 g krompir pirea ( koristila sam minut-pire)
- 100 g posnog margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g šećera u prahu
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 1 kašika kakao praha
- 2 bočice ekstrakta ruma.
Glazura:
- 150 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Otopiti čokoladu sa margarinom. Dodati u krompir pire i sve zajedno kašikom sjediniti a zatim dodati šećer u prahu, keks, kakao prah, rum i izmešati masu. Pleh dimenzije 20*30 cm obložiti pek-papirom i izručiti masu. Rukom lepo utapkati da nalegne i da bude ravnomerno raspoređena i ostaviti kolač da se ohladi.
Glazura: otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko ohlađenog kolača.
Orah-gnezda
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 150 g posnog margarina
- 100 g posne čokolade
- 150 g mlevenih oraha
- 250 g mlevene posne plazme
- posni krem
- sitno seckani orasi za valjanje kuglica.
Postupak:
U sud sipati vodu, šećer, margarin, čokoladu i staviti na laganu vatru da se sastojci otope i povežu. Sloniti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe i izmešati. Ostaviti masu da se ohladi, da bi se lakše formirale kuglice.
Kuglice formirati ručno i valjati ih u seckane orahe. Po sredini svake kuglice napraviti udubljenje (drškom od varjače ili prstom), krem staviti u dresir vreću ili poslastičarski špric i naneti krem na svaki kiglicu u udubljenje.
Ljubavne kuglice
Sastojci:
- 300 g posne čokolade
- 130 g posnog margarina
- 75 g sitno seckanih pečenih lešnika
- 2 kašike ulja
- 45 papirnih korpica
Crveni deo:
- 100 g mlevene posne plazme
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šečera u prahu
- 80 ml gaziranog žutog soka
- 3 kašičice ekstrakta od jagode
- 45 pečenih lešnika
Postupak:
Crvene kuglice - u sud staviti mlevenu plazmu, mlevene orahe i šećer u prahu. Dodati gazirani sok i ekstrakt od jagode. Sastojke izmešati da se sjedine. Ostaviti u frižider na nekih sat vremena da se masa stegne i prohladi zbog lakšeg oblikovanja. Po isteku vremena formirati kuglice i u svaku utisnuti po jedan lešnik. Kuglice staviti u frižider da se dobro ohlade.
Čokoladu ulje i maragrin otopiti. Dodati sitno seckane lešnike i izmešati. Kašičicom sipati dobijenu smesu u papirnu korpicu (do 2/3 visine) i odmah staviti crvenu kuglicu na sredinu. Postupak ponoviti dok se ne utroši čokoladni materijal, tj. ispune preostale 44 korpice. Ostaviti da se ohladi i stegne čokoladna masa pre vađenja iz korpica.
Odozgo može da se dekoriše belom posnom čokoladom ili belom šečernom glazurom.
Коментари
Постави коментар