Укупно приказа странице

Posni kolači

Ruske kape

Sastojci za jednu koru (peku se dve)

  • 200 g brašna
  • 10 kašika šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • 2 pune kašike kakao praha
Fil:
  • 500 ml sojinog mleka
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 3 kašike gustina
  • 3 kašike brašna
  • 250 g posnog margarina
Glazura:
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • kokos za valjanje.
Postupak:
Sastojke za koru izmešati žicom i sipati u pleh (26*38 cm) obložen pek papirom. Peći u prethodno zagrejanom plehu oko 15 minuta na 200 C. Postupak ponoviti za drugu koru. Iz ohlađenih kora vaditi krugove (modlom ili manjom čašom). 

Fil: U sud sipati 400 ml mleka, dodati šećer i vanilin šećer i staviti da provri. U preostalih 100 ml mleka umešati gustin i brašno, pa dodati u kipuće mleko i kuvati dok se na zgusne masa. Ostavitifil da se potpuno ohladi. Mikserom umutiti magrarin i uz postepeno dodavanje hladnog fila sjediniti obe mase. 
Po dva kruga spajati filom ( pomoću kašičice ili dresir vreće, mada je meni ova druga varijanta mnogo efikasnija) i premazati spojene krugove sa strane i uvaljati u kokos (dresir vreća je i ovde zakon, pomoću nje sam lako nanela fil u istoj debljini svuda, i zagladila sam kasnije nožem. Pored toga, savršena je i za formiranje dekorativnog oboda po kapi u vidu kružića, koji je bio taman da se ne razlije čokolada). 

Glazura: otopiti čokoladu sa uljem i naneti preko ruskih kapa. 

Napomena: ostatke kora osušiti i samleti u blenderu, odličan je kao mleveni kakao-keks za bilo koju posnu varijantu



Rozenka sa makom i malinama

Sastojci:
  • pakovanje rozen kora
fli od maka:
  • 300 ml vode
  • 180 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 160 g posnog margarina
  • 200 g mlevenog maka
  • 70 g posnog mlevenog keksa 
fil od malina
  • 300 g malina
  • 4 kašike šećera
  • prašak za puding sa ukusom maline (40 g)
  • 100 ml vode
Glazura:
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 kašike mlake vode
  • kašičica ekstrakta od maline.
Postupak:
Fil od maka - u sud sipati vodu, dodati šećer i vanilin šečer i staviti da provri. Čim provri, skloniti sa vatre, dodati margarin i mešati dok se ne otopi, a zatim dodati mak i mleveni keks pa sve zajedno sjediniti. 
Fil od malina: u sud sipati maline, šećer, 50 ml vode i staviti da provri. Kivati nekoliko minuta, a zatim dodati prah za puding rastvoren u 50 ml vode. Kuvati dok se ne zgusne. 

Filovanje: rozen kore filovati naizmenično: kora-sloj sila sa makom-kora-sloj fila sa malinama-kora i na dalje do poslednje kore koja se ne filuje. 
Filovati kore na dasci za rezanje, a po završetku, preko poslednje kore staviti tacnu pa okrenuti naopako ( da gornja kora bude dole) i ostaviti sa daskom na hladno, da se sjedine filovi sa korama i da se ne izvitopere kore.
Glazura: u sud sipati šećer u prahu, dodati mlaku vodu i mešati dok se ne sjedini masa. Dodati ekstrat i promešati. Preliti preko ohlađenog rozen-kolača. Ostaviti da se glazura stegne pre sečenja (najbolje 5-6 sati). 


Rum kasato

Sastojci:
  • 300 g krompir pirea ( koristila sam minut-pire)
  • 100 g posnog margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 bočice ekstrakta ruma.
Glazura: 
  • 150 g posne čokolade
  • 4 kašike ulja
Priprema:
Otopiti čokoladu sa margarinom. Dodati u krompir pire i sve zajedno kašikom sjediniti a zatim dodati šećer u prahu, keks, kakao prah, rum i izmešati masu. Pleh dimenzije 20*30 cm obložiti pek-papirom i izručiti masu. Rukom lepo utapkati da nalegne i da bude ravnomerno raspoređena i ostaviti kolač da se ohladi. 
Glazura: otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko ohlađenog kolača. 



Orah-gnezda

Sastojci:
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g posnog margarina
  • 100 g posne čokolade
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevene posne plazme
  • posni krem 
  • sitno seckani orasi za valjanje kuglica.
Postupak:
U sud sipati vodu, šećer, margarin, čokoladu i staviti na laganu vatru da se sastojci otope i povežu. Sloniti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe i izmešati. Ostaviti masu da se ohladi, da bi se lakše formirale kuglice. 
Kuglice formirati ručno i valjati ih u seckane orahe. Po sredini svake kuglice napraviti udubljenje (drškom od varjače ili prstom), krem staviti u dresir vreću ili poslastičarski špric i naneti krem na svaki kiglicu u udubljenje. 



Ljubavne kuglice

Sastojci:
  • 300 g posne čokolade
  • 130 g posnog margarina
  • 75 g sitno seckanih pečenih lešnika
  • 2 kašike ulja
  • 45 papirnih korpica
Crveni deo:
  • 100 g mlevene posne plazme
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g šečera u prahu
  • 80 ml gaziranog žutog soka
  • 3 kašičice ekstrakta od jagode 
  • 45 pečenih lešnika
Postupak: 
Crvene kuglice - u sud staviti mlevenu plazmu, mlevene orahe i šećer u prahu. Dodati gazirani sok i ekstrakt od jagode. Sastojke izmešati da se sjedine. Ostaviti u frižider na nekih sat vremena da se masa stegne i prohladi zbog lakšeg oblikovanja. Po isteku vremena formirati kuglice i u svaku utisnuti po jedan lešnik. Kuglice staviti u frižider da se dobro ohlade. 
Čokoladu ulje i maragrin otopiti. Dodati sitno seckane lešnike i izmešati. Kašičicom sipati dobijenu smesu u papirnu korpicu (do 2/3 visine) i odmah staviti crvenu kuglicu na sredinu. Postupak ponoviti dok se ne utroši čokoladni materijal, tj. ispune preostale 44 korpice. Ostaviti da se ohladi i stegne čokoladna masa pre vađenja iz korpica. 
Odozgo može da se dekoriše belom posnom čokoladom ili belom šečernom glazurom.




Recepti su mahom sa neta (osim rozenke koja je kombinovanog tipa); po netu su čačkani, istraživani, u svesci zapisani, pa isprobani. 

Коментари

Popularni postovi