Укупно приказа странице

Medeno srce

Medeno srce ili bi drugačije mogao da se zove Začas kolač, pravi se za kratko vreme i od materijala ne treba ništa posebno. Odličan je u sledećim situacijama: umesto večere -tanjir sa medenim srcetom i čaša mleka, onda, kad se pojave iznenadni dragi gosti, ili kad vam priprema glavnog jela oduzme i snagu i energiju i ne funkcionišete više a ostalo je da pripremite još i kolač (klopanje bez slatkog se ne računa u klopanje) i tako dalje i tako bliže....Dakle, krećemo:


Sastojci za koru:
  • 1,5 čaša mleka 
  • 1 čaša šećera
  • 2,5 čaša brašna
  • 1-2 kašike pekmeza 
  • 10 g sode bikarbone
  • kecica cimeta   
Kao meru za mleko šećer i brašno stavila sam čašu, i za tu potrebu koristim čašu od jogurta. 

Sastojci za premazivanje i filovanje:
  • 4 kašika pekmeza
  • 100 g čokolade za kuvanje
Postupak:

Sastojke za koru sjediniti ručno ili mikserom i razliti u podmazan pleh ili pleh obložen pekarskim papirom. Peći  u zegrejanoj rerni na 200ºC  nekih dvadesetak minuta. Kada se kora ispeče, podeleli se na pola po dužini ( za ovaj postupak koristim stari dobri konac, obično uzmem crveni, na radost) i premaže se pekmezom a zatim poklopi i prelije glazurom od čokolade. 
Glazura: čokoladi za kuvanje dodati 2  supene kašike zejtina i dve kašike vode i sve to otpiti na laganoj tepmeraturi uz stalno mešanje. 


Коментари

  1. Одговори
    1. Jedna od cestih poslastica u mom domu. Drago mi je sto si posetila moj blog. Dobrodosla si uvek. Na zalost, nisam stigla da pregledam lepo tvoje postove ali sam primetila da ima jaaaako interesantnih stvari. Citamo se! Pozdravljam te od srca uz recept za medeno srce!

      Избриши
  2. Nema na čemu! :) drago mi je što sam primetila da nema linkove do drugih sajtova gde je neko drugi pravio recept. Sviđa mi se kad nađem takve blogove sa originalnim idejama! MA ok je, nadam se da nađete nešto interesantno u mom blogiću, neka ideja možda... samo molim vas da me pitate prvo ako želite da objavite neki recept, ja ne volim kad neko ovkao objavljuje bez bar da pita plus zabranjeno je bar kod nas da to rade bez dozvolu autora. Drago mi je što ste odgovorili i to tako brzo, ima njih koji nikad ne odgovaraju a posetioci ostanu ovako da se pitaju sami... Pozdrav iz Grčke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve smo se dogovorile! Slazem se sa tobom i tvojim stavom oko objave recepata sa drugih blogova. Jos da se dogovorimo da ne persiramo jedna drugoj i bice tu onda jako lepog druzenja i razmene recepata i iskustva. Veeeliki pozdrav iz Bora!

      Избриши
  3. Sta to znaci persiramo? Hvala na savetima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se jedna drugoj obracamo sa Vi. Ja sam vec presla na Ti, licno obracanje, prijateljski, nadam se da nisam pogresila, da se ne ljutis :-)

      Избриши
  4. Draga Milena, jel ovo ispadne po ukusu isto kao one medeno srce srculence sto kupimo u Srbiji u crvenoj kesici jer ako je to pravicu odmah!<3 <3 <3 volim ih

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ukus je taj, jako sličan kao onaj iz crvenih kesica. Pripremala sam ih i u takvom obliku, modlicama u obliku srca sam vadila kolačiće, spajala džemom i prelivala cele čokoladom. Tako pripremljeni, kolačići su kao kupovni. <3

      Избриши
    2. Vau,pravicu i ja,zelim da probam ponovo

      Избриши
  5. Draga Milena, zašto piseš u komentar džem a u receptu pričaš o pekmezu/čokolade? Nikad nisam koristila pekmez ali volela bih probati. Ipak medeno srce srulence što ja kupim imaju u centru džem od višanja. I još nešto: Kakva je to šolja gde staviš brašno?250ml ili više? Hvalaaaaa
    A sad mi je došla još jedna ideja...HVala na inspiraciji!

    ОдговориИзбриши
  6. Pa dobro sad vidim da pises to je casa od jogurta,ali kolac ispadne cokodni,braon boje,gde je kakao ili cokolada u smesu????

    ОдговориИзбриши
  7. A kako se pravi ovaj dzem kod nas pekmez je kao sirup

    ОдговориИзбриши
  8. pravila sam moju varijaciju! Dodala sam klinčić, čokoladu, sok od pomorandža.. višnje, vanilin.
    Hvala na pomoc.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Grkinjo, izvini što ovoliko kasnim sa odgovorima. Po datumu vidim da me nije bilo na blogu čitava dva meseca. Nadam se da mi ne zameraš zbog toga. U zadnjem periodu sam imala jako puno obaveza zbog kojih nisam imala vremena da se posvetim blogu i kuvanju. Odgovoriću ti sada na ova pitanja iako je možda kasno.
      Što se tiče pitanja za džem i pekmez, mi koristimo oba izraza za isto a misli se na džem od šljiva, moguće da sam u toku kucanja koristila i jednu i drugu verziju imena za isti proizvod. Što se tiče šolje, da to je čaša od jogurta za merenje brašna i šećera a braon boja potiče od džema koji je tamno braon boje a i cimet, koji se stavlja u testo, zatamni koru pa ona i zbog jendog i drugog postane čokoladno braon boje.
      Verujem da je tvoja verzija ispala odlična, dodala si odličnu kombinaciju sastojaka. Da li si sok ubacila u koru pre pečenja ili si zalivala koru? I u kom obliku si stavila višnje?

      Избриши
    2. https://kuvaricagr.blogspot.gr/2016/09/medeno-srce-kolacici.html

      Ja neznam da li je Medeno srce stari tradicionalan recept a posle su se javile one kesice u samoposluyi ili je originalno ono u kesici pa zatim domacice su počele da prave recept pa da ga zovu ovako.. ali eto moji recept.. Ipak sledeći put moramo napraviti nekako bez mleka jer na kesici pise ''posno''. Hvala ti što si odgovorila, brinula sam bila sam spremna da pišem da ako si odlučila da se ne baviš više blogom ti recepti će ostati u istoriji kao najbolje srpske kuhinje...

      Избриши
    3. Divna si <3 Pogledal sam tvoj recept i ostavila sam komentar <3

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi