субота, 28. март 2015.

Čokoladne krofne


 Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • kesica suvog kvasca
  • kašika šećera
  • kašičica soli
  • malo rendane limunove kore
  • 100 g čokolade 
  • ulje za prženje
Postupak:
U 600 g brašna sipati kesicu kvasca, šećer, so, rendanu limunovu koru, a zatim dodati jaja, zejtin i toplo mleko i sve kašikom izmešati dok se ne sjedine sastojci. Mešanje zatim nastaviti ručno uz dodavanje ostatka brašna dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi. Testo prekriti krpom i ostaviti da nadođe ( nekih tridesetak minuta) a zatim premesiti i ostaviti još jednom da nadođe. Radnu površinu posipati brašnom i na njoj oklagijom rastanjiti testo do debljine od 1,5 cm. Čašom vaditi krugove za krofne i ređati ih na površinu posutu brašnom, prekriti krpom i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. 
U dublji sud zagrejati ulje i polako spuštati krofne da se prže ( krofne se stavljaju u ulje obrnuto od onog kako su bile poređane pre pečenja). Dubina ulja mora da bude dovoljna da krofna ne dodirne dno kada se stavlja na prženje. Velikom rešetkastom kašikom okretati krofne dok sa obe strane ne dobiju boju meda( na svakih 10 do 15 sekundi) a zatim ih vaditi i stavljati na papir da upiju masnoću. Krofne mogu špricem za tortu da se pune nadevom po želji (eurokrem, džem, marmelada, šlag...). Polovinu krofne ukrasiti čokoladnom glazurom (umakanjem u čokoladu, rastopljenu sa 2 kašike vode i 2 kašike ulja).


Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži