Укупно приказа странице

Šašavo testo

Sastojci:
  • oko 1 kg brašna
  • 300 ml mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 žumanca
  • 2 šoljice ulja
  • 1 čaša jogurta
  • kašika šećera 
  • kašika soli
Postupak:

Od ukupne količine brašna odvojiti oko 700 g, sipati u posudu za mešenje i formirati kupu sa udubljenjem u sredini. Kesicu suvog kvasca sipati u taj središnji deo i dodati šećer. Oko kupe sipati ulje, jogurt, žumanca, so i prašak za pecivo. Mlako mleko lagano sipati preko kvasca i odmah započeti mešanje testa da bi se sastojci sjedinili. Preostalu količinu brašna dodavati postepeno uz konstantno mešenje sve dok testo ne postane glatko, prestane da se lepi, bude za nijansu mekše od testa za hleb. Nakon dodate količine brašna, mešenje testa se nastavlja intenzivno dok se ono ne zagreje do temperature ruku koje ga mese, ili dok ne zabole zglobovi (vremenski oko desetak minuta).
Pripremljeno testo prebaciti u dublju plastičnu posudu, prekriti folijom i staviti u frižider najmanje 1 sat a najduže 2 dana. Od pripremljene mase otkine se potrebna količina testa, ostatak se premesi i vrati u frižider. Testo se odmah oblikuje u željenu formu i ostavi da odstoji pre pečenja oko pola sata. Od šašavog testa mogu da se pripremaju i slatke i slane testenine.
Od ove količine šašavog testa pravila sam: pletenicu sa koprivom, rolnice sa krem sirom, slatke kiflice i tortilje.
Pletenica sa koprivom
Rolnice sa krem sirom
Slatke kiflice
Tortilje

Коментари

  1. Da li se povrsina za mesenje posipa brasnom ili ujlem?

    ОдговориИзбриши
  2. Ove kiflice su tako simpaticne!
    Pojma nisam imala da tortije sadrze kvasac! A kako ih pravis? Kao palacinke u tiganju ili u rerni? Vise puta sam videla kako od tortije prave korpicu za salatu pa ako znamo i da ih same napravimo onda jos bolje!
    Zanimljivo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U tiganju, na predlog mog kuma. Nisam probala u rerni da spremam. Možda bi moglo, da se stavi al-folija pa preko nje, ali za tortilje treba jaka vatra i kratko vreme pečenja, zato mislim da je bolje u tiganju. Tako je malo sporije, mora jedna po jedna, ali je po meni bolje.

      Избриши
  3. Htela sam kliknuyi na Tag margarine a pogresno kliknula pa se nasla ovde pa sad slucajno vidim ovo sasavo testo o cemu si mi vec pricala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je to šašavo testo. Probaj, dopašće ti se, sigurna sam. Prednost ima tu, što može tako umešeno da stoji dva dana u frižider. U međuvremenu uzmeš količinu koja ti treba za šta si planirala tog dana (recimo tortilje) a sutra napraviš štrudlu i uvek imaš sveže pecivo. Verovatno si primetila da mi je šašavo testo jedno od omiljenih i da ga često koristim. Pozdravljam te od srca, draga moja Grkinjo <3

      Избриши
  4. Анониман5/10/2022 9:23 AM

    Bravo Milena, lep pozzz🍹

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni postovi