Tiramisu
Komšinica moja, Zoka, je neko ko sprema kao zmaj (ona to ne priznaje ali njeni kolači sami govore). U mojoj svesci sa receptima malo, malo, pa piše Zokine kocke, Zokina torta, Zokino ovo, Zokino ono. Meni je zadovoljstvo i čast što je pristala da se njen kolač nađe ovde.
- 6 jaja
- 12 kašika šećera
- 100g šlag krem-vanila + mleko za mućenje
- 6 krem sira ( posuda od 100g)
- 3 velike kutije piškota
- 600 ml mleka
- 6 kašičica nes kafe
- 1/2 flašice rum ekstrata
- kakao prah za posipanje
Postupak:
Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i staviti u frižider. Umutiti 6 belanca sa 6 kašika šećera a posebno 6 žumanca sa 6 kašika šećera pa sve sjediniti uz neprestano mućenje. Dodati zatim umućeni šlag i jedan po jedan krem sira.
Zagrejati mleko, dodati nes i rum. Umakati piškote i ređati u kalup ( jedna kutija piškota je za jedan red). Preko poređanih piškota sipati 1/3 fila (fil je malo gušći od smese za palačinke). Postupak ponoviti sa preostalim piškotama i filom. Zadnji sloj fila posipati kakao prahom pomoću cediljke, da bi se ravnomerno rasporedio i formirao koricu iste debljine preko celog kolača. Kolač ostaviti u frižider najmanje 2 sata, da se stegne i ohladi.
Коментари
Постави коментар