Čokoladna torta sa jagodama
- 4 jaja
- 400 g čokolade za kuvanje
- 200 g eurokrema
- 250 g margarina
- 400 g šećera
- 400 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g šlag krem vanile
- 200 ml mleka
- 2 kaške kakaoa
- 5 kašika ulja
- 500 g jagoda
Priprema:
Jagode iseckati na polovine ili na četvrtine, u zavisnosti od veličine same jagode, poređati na pleh, jednu do druge i staviti u zamrzivač.
Kora: 100 g čokolade i 125 g margarina otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umutiti 2 jaja sa 200 g šećera, dodati vanilin šećer i kada masa postane penasta i čvrsta, lagano, uz neprestano mućenje, dodati otopljenu čokoladu. 200 g brašna pomešati sa 1 kašikom kakaoa i polako sipati u prethodno umućenu smesu uz lagano mešanje kašikom dok se smesa ne ujednači. Pleh prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje, malo premazati margarinom, sipati umućenu smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C nekih 20-30 minuta. Koru ostaviti da se dobro ohladi a zatim je prebaciti na podlogu za serviranje torte.
Druga kora priprema se identično kao i prva. Kada je druga kora pečena i ohlađena, prebaci se na radnu površinu prekrivenu krpom, da se ne bi zalepila. Kore se filuju paralelno, i jedna i druga a zatim se filovana druga kora nanosi preko prve ( zbog zamrznutih jagoda i pripreme fila meni je tako bilo jednostavnije, mada nije nužno).
Filovanje: 200 g čokolade otopiti sa 5 kašika vode i 5 kašika ulja. Dodati 200 g eurokrema i sve sjediniti u glatku masu. Zamrznute jagode rasporediti preko kora. Kašikom, lagano u mlazevima, nanositi otopljenu glazuru preko jagoda. Glazura se vrlo brzo steže oko zaleđenih jagoda, popunjava praznine između njih i postaje valovita, kakva i treba da ostane.
Umutiti šlag krem prema sadržaju sa kesice. Deo šlaga naneti preko glazure (prva kora) u tankom sloju, koji je dovoljan da od neravne kore napravi ravnu površinu.
Preko staviti drugu filovanu koru, ponoviti postupak sa šlagom i ostatkom šlaga dekorisati tortu.
Umesto jagoda mogu da se stave maline, kupine, višnje, ribizle, ili neki mix, po želji.
Коментари
Постави коментар