Укупно приказа странице

Pita sa heljdinim korama, sirom i kulenom




Sastojci:

  • heljdine kore, 500 g 
  • 500 g sitnog sira
  • 150 g tanko narezanog kulena
  • 1 jaje
  • so
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
Postupak:

Odvojiti belance od žumanceta. Belanac sipati u dublji sud i umutiti viljuškom. Dodati malo soli, u zavisnosti od toga koliko je sira slan. Umućenom belancetu dodati sir i izmešati kašikom. Kiselu vodu i ulje sipati u posebni sud. Staviti koru na radnu površinu i četkicom za premazivanje nakvasiti celu koru smesom ulja i vode. Preko nakvašene kore staviti drugu koru a zatim i nju premazati vodom i uljem. Na širi kraj kore poređati listove kulena, jedan do drugog a zatim preko staviti sir. Umotati koru u rolat i staviti u pleh obložen pek-papirom. Postupak ponoviti sa preostalim korama. Pre pečenja svaki rolat premazati rastvorom ulja i vode, dobro sa svih strana a zatim premazati žumancetom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko pola sata. 





Pripremala sam ovu pitu nekoliko puta do sada. Jednom prilikom su mi na mesari kulen narezali na trupce a ne na tanke listove kako sam očekivala. Zevajući u cene i proizvođače (zbog "visokog datima" i velikih mesečnih izdataka) šturo sam samo izrekla: 150 g kulena. Kako je moj prethodnik trebovao neku salamu, nož na salamoreznici ostao je u položaju 0,5 cm udaljen od ploče za sečenje. I bi što bi. Moja greška. Uljudno se zahvalim, pokupim zamotuljak, platim i odem.
Nisam odustala od pite. Nisam kupila novu turu kulena. Naseckala sam isti i umešala ga u sir. Kakva je ispala pita? Odlična! Dakle, može i ta varijanta. Koga mrzi da cifra i pipka listiće kulena, centrira sira preko trake, ovo mu dođe kao super rešenje. 
Drugom prilikom sam u sira dodala oko 100 g usitnjenog spanaća, i posipala susamom kore pre pečenja. Kako god da se uobliči, ukus je fenomenalan.
Na sledećim slikama je varijanta te pite sa spanaćem, posute susamom.





                                               

Коментари

Постави коментар

Popularni postovi