Pita sa heljdinim korama, sirom i kulenom
- heljdine kore, 500 g
- 500 g sitnog sira
- 150 g tanko narezanog kulena
- 1 jaje
- so
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
Postupak:
Odvojiti belance od žumanceta. Belanac sipati u dublji sud i umutiti viljuškom. Dodati malo soli, u zavisnosti od toga koliko je sira slan. Umućenom belancetu dodati sir i izmešati kašikom. Kiselu vodu i ulje sipati u posebni sud. Staviti koru na radnu površinu i četkicom za premazivanje nakvasiti celu koru smesom ulja i vode. Preko nakvašene kore staviti drugu koru a zatim i nju premazati vodom i uljem. Na širi kraj kore poređati listove kulena, jedan do drugog a zatim preko staviti sir. Umotati koru u rolat i staviti u pleh obložen pek-papirom. Postupak ponoviti sa preostalim korama. Pre pečenja svaki rolat premazati rastvorom ulja i vode, dobro sa svih strana a zatim premazati žumancetom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko pola sata.
Pripremala sam ovu pitu nekoliko puta do sada. Jednom prilikom su mi na mesari kulen narezali na trupce a ne na tanke listove kako sam očekivala. Zevajući u cene i proizvođače (zbog "visokog datima" i velikih mesečnih izdataka) šturo sam samo izrekla: 150 g kulena. Kako je moj prethodnik trebovao neku salamu, nož na salamoreznici ostao je u položaju 0,5 cm udaljen od ploče za sečenje. I bi što bi. Moja greška. Uljudno se zahvalim, pokupim zamotuljak, platim i odem.
Na sledećim slikama je varijanta te pite sa spanaćem, posute susamom.
Nisam odustala od pite. Nisam kupila novu turu kulena. Naseckala sam isti i umešala ga u sir. Kakva je ispala pita? Odlična! Dakle, može i ta varijanta. Koga mrzi da cifra i pipka listiće kulena, centrira sira preko trake, ovo mu dođe kao super rešenje.
Drugom prilikom sam u sira dodala oko 100 g usitnjenog spanaća, i posipala susamom kore pre pečenja. Kako god da se uobliči, ukus je fenomenalan.Na sledećim slikama je varijanta te pite sa spanaćem, posute susamom.
kako jednostavna, a efektna ideja!
ОдговориИзбришиHvala!
Избриши