недеља, 15. април 2018.

Mokri čokoladni kolač


Ovaj kolač, odnosno njegovu izvornu varijantu, pripremala sam odavno i među prvima je našao mesto na blogu. U tom obliku nazvan je crnac sa belom pepito-tufne kapom.
Recept je pribavio Ljubigamajka nakon nekog rođendana. U tom periodu (tadjošbalavom) bio je opsednut kupovnim slatkišima. Ove domaće retko se rešavao da proba. Baš, baš retko. Šta ga je privuklo kod tog kolača da mu da šansu, ne znam. Možda uviđajnost, možda ogladnelost u datom trenutku (najviše pikiram na to), možda toplina doma u kome se dešavanje odvijalo, ili jednostavno sočni izgled poslastice. U svakom slučaju, recept je brzo napapirčen i doputovao je do moje kuhunje.
Pomenuti nabavljač recepta (tada vrabac a sada ko od stene odvaljen) veći deo vremena provodi u Nišu kao student. A studentima se često dešava da hranu ne vrate u frižider, hleba munu negde gde će da se skameni ili ubuđa a novac sprcaju ne znajući na šta, gde i kako. I sve to mudro pokušavaju da oćute i da odtrpe svoju nesmotrenost. Pokušavaju, ali brzo budu pročitani. A onda, mama ko mama, da joj se mezimče ne ispusti, četvrtkom uliće u kuhinju i nastupa u svom stilu, da nahrani, zasladi i iznenadi. Tako je crnac ovog puta malo modifikovan i dodatno zaliven čokoladnom glazurom u kombinaciji sa kiselom pavlakom, koja je upotpunila ukus kolača. Ljubigamajka - oduševljen!

Sastojci:
za koru:

  • 2 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika ulja
  • 10 kašika brašna
  • kašika kakao praha
  • 100 g kokosovog brašna
  • kesica vanilin šećera
  • kesica praška za pecivo
preliv: 
  • 700 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • kesica vanilin šećera
fil:
  • 4-5 kašika džema (od šljiva ili bilo koji drugi koji je malo kiselkast)
  • 125 g kisele pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kesice šlag pene ( 100 g ) + mleko za mućenje
Postupak: 

Umutiti jaja žicom ili viljuškom, dodati šećer, mleko i ulje a zatim mešati dok se šećer ne otopi. Dodati brašno, kokosovo brašno, kakao prah, pecivo i vanilin šećer i sve zajedno sjediniti. Pleh dimenzije 24 cm obložiti pek papirom i izručiti masu. Rasporediti ravnomerno i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko pola sata (zavisno od jačine rerne). Ohlađenu koru izvaditi iz pleha, skinuti pek papir i vratiti u pleh u istom položaju kao što je i bila.
Prokuvati mleko sa šećerom. Kad provri, dodati vanilin šećer, promešati i preliti preko kore. Kora nakon prelivanja pliva u mleku ali jako brzo upije veliku količinu te na kraju ostane samo malo mleka pri dnu pleha. Ohlađeni kolač premazati džemom, preko džema reliti čokoladnu glazuru i ostaviti da se glazura stegne.
Glazura: uz stalno mešanje zagrejati kiselu pavlaku dok ne počne da ključa a zatim dodati čokoladu za kuvanje izlomljenu na kockice, smanjiti temperaturu i mešati dok se čokolada ne otopi. Kada se sastojci otope i sjedine, preliti preko kolača.
Umutiti šlag prema sadržaju sa kesice i naneti preko ohlađene glazure.



Zavrteo se novi Momčilo na R202, baš. Tralala, a zarazno.


Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži