Укупно приказа странице

Rolat sa džemom


Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 10 kašika brašna (osrednje pune kašike)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • 5 kašika vruće vode
  • rendana kora limuna
  • džem
  • šećer u prahu, vanilin šećer, čokolada u prahu 
Priprema: 
Zagrejati rernu na 180 C. Obložiti pleh dimenzije 40*40cm pek-papirom. Brašno, prašak za pecivo i limunovu koru pomešati i pripremiti za kasnije dodavanje. 
Umutiti jaja mikserom, penasto a zatim bez gašenja miskera dodati vruću vodu i šećer, kašiku po kašiku i kašiku ulja. Kad masa postane delimično čvrsta i glatka, isključiti mikser, kašikom dodavati postepeno pripremljene suve sastojke a varjačom polako mešati da se sastojci sjedine. Sipati dobijenu masu u pleh, rasporediti ravnomerno kašikom i staviti da se peče oko 10 minuta. Kora treba da ostane žuta nakon pečenja. 
Dok se kora peče, namokriti veću krpu vrućom vodom i staviti je rasklopljenu na radnu površinu. Kada je kora pečena, nožem odvojiti ivice ako su se eventualno zalepile za stranice, i odmah okrenuti pleh preko krpe da kora nalegne na mokru površinu. Skinuti pek-papir i krajeve krpe preklopiti preko kore. Ukoliko je krpa manja, drugom, takođe mokrom krpom prekriti površinu kore i sve zajedno umotati u rolat, saviti krajeve krpe i ostaviti par minuta da se malo prohladi i oblikuje. 
Razviti rolat, unutrašnjost kore premazati džemom i opet uviti u rolat. Preko rolata posipati šećer u prahu zamirisan vanilin šećerom, a preko šećera posipati čokoladu u prahu. 




Коментари

  1. Zasto dodati vodu u smesu a zasto staviti na mokroj povrsini? A da li pamtite koliko ste dzema koristili za ovakvu velicinu? Hvala.Lepo je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vruća voda se dodaje da bi se jaja umutila vazdušastije, i da bi kora bila mekša. Pečena kora se stavja na mokru krpu i prekriva mokrom krpom da bi nakon pečenja omekšala do te mere da se lako i lepo umota bez pucanja. Džem koji sam koristila (od šljiva, domaći) je poprilično gust, kad se zahvati kašikom, bude, onako, jedno brdašce od džema na istoj. Nekih 5-6 kašika sam stavila, što je negde malo manje od polovine tgle džema. Nadam se da sam uspela da razjasnim nedoumice i nejasnoće. Drago mi je što ste posetili moj blog. Hvala na svemu. Pozdrav od srca!

      Избриши
    2. Hvala puno! sve sam shvatila! I sad kad sam ponovo videla prvu sliku dobila sam ideju, da pravi mrolat sanadevo mod cokolade i na vrh kokos! :)

      Избриши
    3. Odlična ideja! Javite kako je ispalo, pošaljite sliku, komentar, bilo šta. Baš bih volela da čujem utiske.

      Избриши
    4. važi, to je moj blog http://kuvaricagr.blogspot.gr/ kad ću praviti objaviću ovde ako bude uspelo. ne znam da li ću praviti ovom testom, bojim se malo da stavim vodu u testo i to vruću, šsta ako se peče jaje ¨/ nisam tako iskusna. Pravim rolade ali ne ovako, ipak to je dobro da ynam da ase pravi i ovako, želela bih da probam. Zanimljivo je.

      Избриши
    5. Bez brige, vruća voda se dodaje kašika po kašika u jaja dok se muti mikserom, ne postoji opasnost da se bilo šta loše desi pri dodavanju vode na ovaj način. Možda kada bi se sva količina vruće vode sručila u umućena jaja bez mućenja, ali ovako, postepeno, neće, sigurno. Pratimo se, pronašla sam blog. Ide u listu čitanja!

      Избриши
  2. a ako neću -jer fotoaparat i racunari nisu mi baš dobro u zadnje vreme... sigurno ću vm se ponovo javiti utiske ovde.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. baš bih volela, bilo kako, utiske da čujem. Ideja mi se popala, možda i ja isprobam u međuvremenu :-)

      Избриши
  3. u redu, samo da znamo da ne pravimo isto. doci cu ponovo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. dogovorićemo se oko rolata, u pravu si, bolje da se ne ponavljamo, isprobaćemo neku novu kombinaciju. Pozdravljam te!

      Избриши
  4. Koliko je kod vas ta kesica praska za pecivo jer ovde ima 20g i pise da je to kolicina odgovarajuca za 500gr brasna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je kesica 12 grama. Pre ubacivanja obavezno izmesam brasno sa praskom za pecivo, na suvo, da bi se lepo rasporedilo u masi. Nadam se da ne kasnim sa odgovorom.

      Избриши
    2. Kod nas je kesica 12 grama. Pre ubacivanja obavezno izmesam brasno sa praskom za pecivo, na suvo, da bi se lepo rasporedilo u masi. Nadam se da ne kasnim sa odgovorom.

      Избриши
    3. Draga Milena,
      Javim ti se da te obavestim da sam tek sam sada pravila tvoj kolac! :-)
      Uspela si, tvom receptom i slikama da me odusevis i ubedjes da napravim ovaj rolat pa da ostvarim zelju mog oca da mu pravim rolat sa dzemom! :-)
      Radila sam sve kako pises. Dodala sam i malo mastihe u prahu za ukus/arome. Napunila bih dzemom od nara ali dzem od nara sto sam danas kupila da bi pravila ovaj kolac imala problem pa vrarila sam nazad samoposluzi i kupila sam od malina. :-) Malina lepo ide sa aromom limuna u kori... Ispalo lepo i bilo je lako da ga urolam, nije se slomio kao sto se cesto desi drugim korama. Super mekano. Koristila sam samo kasicicu praska za pecivo. Dodala sam i vodu kako si rekla mada je meni bilo cudno... Sad zelim da ti kazem hvala sto si objavila ovaj recept i slike i otkrila si ove male "tajne"... Hvala ti sto si tako ljubazna i sto odmah odgovaras!
      Srdacan pozdrav!
      Ne znam da li zelis da objavim slike u mom blogicu, da li mozda zelis samo da objavim za tebe a vidis? Necu recept pisati jer postujem da je tvoj ali ako dozvolis mogu objaviti sliku i dati link do ovde. Reci mi kako ti volis i dozvolis. Nemaproblema ako ne dozvolis, postujem.
      Aaa!! Ja nisam koristila mokre peskire vec pek papire posute prah secerom! ;-) to pomaze da se ne slomi kora.
      Ukusno!!! Hvala!

      Избриши
  5. A kako ide pravilno milenin rolat ili milenovo??��

    ОдговориИзбриши
  6. http://kuvaricagr.blogspot.gr/2015/05/danas-probamo.html#more
    evo kako sam nekad predstavljala recept drugog bloggera, da li zelis i ti ovako? ja sam mislila isto daa pisem opet samo ako t idozvolis naravno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, ne mogu da ti opišem koliko si me obradovala ovim porukama/komentarima. Neizmerno mi je drago što si zadovoljna receptom. Rolaz sa džemom je jedna od onih poslastica koji vraćaju u detinjstvo i koji jako volim. Što se tiče objavljivanja, možeš slobodno da staviš slike svog rolata i sve kako si pravila. U tekstu, kao što si već radila sa ovim receptom od drugih blogera, možeš da postaviš vezu koja vodi do mog bloga. Bilo bi mi zadovoljstvo da se moj recept nađe na tvom blogu. A ja bih, ako se slažeš, tvoju objavu podelila na svojoj stranici na facebook-u, pod temom Drugi su isprobali, gde bi postavila link do tvog bloga. Što se tiče naziva rolata, može Milenin rolat, bilo bi mi veoma drago. Pozdravljam te od srca! <3

      Избриши
    2. :-) kolac vec nestao! Hihihi

      Избриши
    3. Dok trepneš, kolač je nestao! Isti slučaj i kod mene.

      Избриши
  7. Nadam se da je sve ok tamo u fb jer ja nemam nikakvu vezu sa fb-om. :-\ ali ako tako imas ovo "kako drugima ispalo" ok .
    Srecna sam sto ai srecna zbog recepta, i mi smo!hvala ti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo i linka, nadam se da ćeš uspeti da vidiš https://www.facebook.com/Slatko-slano-pepito-i-na-tufne-853182008050688/

      Избриши
  8. Objavljeno sa linkom ka tvom blogu. Poslaću ti link. Hvala tebi <3

    ОдговориИзбриши
  9. Lepo izgleda :) Želim ti sreću u blog i porodici! Da si uvek srećna i da spremiš lepe recepte sa ljubavlju! I da nastaviš tako originalno!
    Hvala što si mi poslala ovaj link.

    ОдговориИзбриши
  10. danas sam napravila rolat sa čokoladom koristeći ovaj recept za koru. Ipak sam menjala nekoliko sitnice. Recept ću sutra objaviti. Nadam se da se ne naljutiš jer nije isto ni u izgledu ni u nadev. ipak ja sam opet stavial link do Milenin rolat koji na kraju vodi čitaoce ovde. Hvala ti Milena što si nas naučila da pravimo takvu koru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da vidim!!! Ne mogu da ti opišem koliko mi je drago što ti se dopao recept za rolat i što ga koristiš i eksperimentišeš! Ako nemaš ništa protiv, objaviću taj tvoj novi rolat kod mene na FB stranici i na G+ profilu.

      Избриши
  11. Zelim da pomognem ljude mojim idejama ali da mi saljes link da vidim sta pise tamo u fb. Mozda napisi ovako kako si vec rekla da sam eksperimentisala.a sta znaci kad to stavimo u g plus? Da to preporucujemo? :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poslaću ti obavezno link sa FB stranice, i sa mog ličnog profila, a evo linka sa G+ , nadam se da ćeš uspeti da vidiš, tu sam objavila link rolata sa džemom https://plus.google.com/u/0/+MilenaDober%C5%A1ek/posts

      Избриши
    2. To sam videla:-) ali tamo pokaze drugu slicicu sa blogica a ne rolat ali ok je.

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi