субота, 12. јануар 2019.

Prevrnuti kolač sa jabukama


Sastojci:

  • jabuke ( srednje veličine, za moj pleh bilo je dovoljno 11 jabuka, neke su bile manje, za središnji deo pleha)
  • 200 g šećera 
  • kašičica cimeta
za patišpanj:
  • 4 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • malo narendane kore limuna ( kašičica) 

  • 50 g suvog grožđa
  • 100 g šlag krem vanila + mleko za mućenje
  • kašičica cimeta za dekoraciju
Postupak:
Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu tako da imaju otvor sa obe strane. Pleh prečnika 26 cm obložiti pek-papirom i posuti 100 g šećera po dnu. Preko posipanog šećera poređati jabuke. U preostalih 100 g šećera dodati kašičicu cimeta, sjediniti i posipati preko jabuka i u otvore jabuka. Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. 

U međuvremenu suvo grožđe potopiti u vruću vodu da odstoji malo i umututi patišpanj od navedenih sastojaka prema sledećem redosledu: odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom umutiti belanca u čvrst šne a zatim dodati šećer i nastaviti sa mućenjem dok masa ne postane čvrsta i glatka. Dodati žumanca, jedno po jedno uz neprestano mućenje mikserom. Zatim dodati mleko i ulje, nastaviti sa mućenjem na slabiju brzinu a onda dodati brašno koje je prethodno izmešano sa praškom za pecivo i limunovom korom, pa kašikom ili žicom sjediniti masu. 
Izvaditi jabuke iz rerne ( u tom periodu termičke obrade po dnu suda formiraće se tečnost i pojaviće se blaga pena, zbog šerbeta koji se stvorio od jabuka i karamelizovanog šećera nakon topljenja), posipati preko njih suvo grožđe oceđeno od vode i preliti umućenu masu preko i unutar jabuka da se lepo rasporedi. 


Temperaturu pečenja smanjiti na 180 C. Kolač se peče još oko 20 minuta( u zavisnosti od jačine rerne). U toku pečenja, masa poprilično poraste ali ide ka sredini, tako da nema bojazni da prelije preko pleha. Pred kraj pečenja temparatura može da se smanji na 150 C gde će središnji deo kore da se lagano spusti i skoro poravna. Pečeni kolač ostaviti da se prohladi, dovoljno da može pleh da se uhvati rukama a zatim tacnu za serviranje postaviti na otvor plaha i okrenuti da kolač spadne naopako ( jabuke koje su bile na dnu sada su na površini). Ostaviti kolač da se potpuno ohladi.


Umutiti šlag prema sadržaju sa kesice, naneti preko ohlađenog kolača i posipati cimetom. 



Recept je totalno starinski, ako izuzmem limunovu koru, cimet i suvo grožđe, a note su totalno nove, taze. Zajednička im je duša i ukus domaćeg, prirodnog ali i obrtanje, na pravu stranu. 


Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži