Укупно приказа странице

Torta sa urmama


Imala sam u planu  za Sv.Trifuna da pripremim određenu čokoladnu tortu. Sve sam razradila u mislima, kad se dan pre pripreme, sa bloga Palachinka, pojavio recept koji me je potpuno očarao dok sam ga čitala. Torta sa urmama, čokoladom i orasima, ha, ko može tako kombinovanim sastojcima da odoli!? Bez razmišljanja došlo je do promene plana. Nije bilo greške u izboru. Tortom su svi gosti bili oduševljeni.

Sastojci:
za koru
  • 10 belanaca
  • 250 g šećera
  • 200 g seckanih oraha
  • 250 g seckanih urmi
  • 4 kašike brašna
za fil
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
za dekoraciju
  • 100 g čokolade
  • šaka seckanih oraha
  • seckane urme
  • kesica šlag kreme sa ukusom vanile
Postupak:

Od navedenih sastojaka za koru peku se dve kore u velikom plehu (dimenzije oko 40*40 cm).
Umutiti 5 belanca u čvrst sneg pa postepeno, uz neprestano mućenje, dodati 125 g šećera. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam. Dodati 2 kašike brašna i varjačom lagano izmešati masu a zatim dodati i 125 g seckanih urmi i 100 g seckanih oraha, pa i njih lagano umešati u masu. Pleh premazati margarinom i obložiti pek-papirom. Masu rasporediti ravnomerno po celoj površini i staviti da se peče na 150 C oko 30-40 minuta. Kora se suši i proverava čačkalicom kad počne da dobija braonkastu boju. Pečenu koru ohladiti i podeliti na dva dela. Postupak pripreme ponoviti sa preostalim sastojcima za drugu koru. 
Fil: 
Umutiti 10 žumanaca i šećer u prahu i kuvati na pari dok se ne zagreje i malo zgusti. Čokoladu izlomljenu na kockice ubaciti u žumanca i mešati dok se ne istopi. Skloniti sa vatre i ohladiti. Umutiti penasto margarin. U margarin dodati ohlađeni krem, izmešati mikserom dok se ne sjedine sastojci. 
Fil podeliti na 4 dela, s tim da 1/4 fila bude malo veća, ona kojom se filuje cela torta. 
Čokoladu otpiti na tihoj vatri sa malo vode i ulja i glazurom premazati tortu. Preko glazure posipati seckane orahe. Umutiti šlag prema sadržaju na kesici. Stranice torte dekorisati šlagom i po obodu torte naređati sekane urme. 



Čak ni slava nije prošla bez Rundeka


Коментари

Постави коментар

Popularni postovi