Prhke mak kiflice
I naravno, fenomenalne su, definitivno ulaze u spisak omiljenih poslastica sa makom. Sledeći put, kad budem pripremala ovo testo i ovaj fil, porbaću od istih da pripremim štrudlu.
Sastojci:
- 375 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 150 g margarina nasečenog na kockice (Zoka je pripremala sa maslacem, verujem da su još lepše, kad su sa margarinom ovako lepe)
- 1 jaje
- 60 g šećera u prahu
- 50-100 ml mleka(u originalnom receptu ide 75 ml, meni je bilo potrebno 50ml, verovatno zbog malo većeg limuna i krupnijeg jajeta, zato sam i stavila ovaj opseg)
- korica i sok od pola limuna
Fil:
- 200 g melvenog maka
- 100 ml mleka
- 100 g šećera
- korica od pola limuna
Za posipanje:
- 30 g šećera u prahu
- kesica vanilin šećera
Priprema:
Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pa dodati margarin isečen na kockice. Rukama utrljati margarin i brašno dok se ne dobije mrvičasta smeša. Zatim tome dodati jaje, sok i koricu pola limuna, vrlo malo mleka i početi sa mešenjem. Testo treba da postane čvrsto i glatko, da se odvaja od vanglice. Količina mleka zavisi od količine soka od limuna, pa i od veličine jajeta, kao što sam i navela u sastojcima. U mom slučaju bilo je dovoljno 50 ml mleka da testo dobije glatku formu i da se odvaja od ruku i vangle za mešenje.
Testo podeliti na 3 dela. Svaki deo oblikovati u loptu a zatim istu rastanjiti u krug prečnika oko 15 cm(da bi se kasnije lakše razvilo), uviti u foliju i ostaviti u frižider. Postupak ponoviti i sa preostala dva komada testa. Pripremljene ploče ostaviti u frižider najmanje sat vremena, da se testo ohladi.
U međuvremenu pripremiti fil. Mleko sa šećerom staviti da provri, skoliniti sa vatre, dodati mleveni mak i koricu limuna i sve izmešati. Ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Nakon isteklog vremena od sat vremena, izvaditi jednu ploču od testa(preostale dve ostaju u frižideru), posoliti brašnom radnu površinu i na njoj rastanjiti testo do prečnika oko 35 do 38 cm. Debljina rastanjenog testa treba da bude oko 1 do 2 mm. Trećinom hladnog fila premazati celu površinu testa, osim dela pored ivice testa(ostaviti nefilovano oko 1 cm).
Testo nožem naseći na 16 dela i od svakog formiranog pera umotati kiflicu.
Kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Postupak ponoviti i sa preostale dve ploče od testa. Kiflice peći na 175 C oko 15-20 minuta u zavisnosti od jačine grejača( treba da ostanu bele).
Mlake kiflice posipati šećerom u prahu pomešanim sa vanilin šećerom.
Zaista mi je drago da su ti se kiflice dopale..ja sam ih pravila u desetak dana dva puta i sad ću, za našu slavu, opet da ih pravim...Hvala, još jednom i neka su vam prijatne:)))
ОдговориИзбришиKiflice su, kao što sam predpostavila čim sam videla i pročitala recept, FENOMENALNE. Pored odličnog ukusa i izgleda, one i kad odstoje dan, dva ne menjaju ukus. Lep provod i srećna slava, unapred :-) Razmišljala sam da ih i ja da ih pravim za slavu, samo posne, da izbacim jaje. Probacu ovih dana da vidim kakvo će testo da ispadne. Veliki pozdrav!
Избриши