Čoko keksići 3 od 1
- 250 g margarina
- 170 g šećera u prahu
- 170 g mlevenih oraha
- 200 g rendane čokolade
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kesice cimeta
- 500 g brašna
- džem po izboru
- 150 g čokolade za glazuru
Priprema:
Umutiti margarin penasto. Dodati šećer u prahu, sjediniti, a zatim dodati mlevene orahe, čokoladu, cimet i vanilin šećer i sve kašikom izmešati. U masu dodati 2/3 brašna i mesiti uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok se ne dobije homogena masa ( oko 20 minuta). U početku je testo i lepljivo i sipkavo i rasapda se, ali se kasnije lepo uveže i postane glatko i lepo se odvaja od posude.
Testo podeliti na 4 dela i oblikovati u jufke. Oklagijom razviti jufku do 0,7 cm, bez posipanja radne površine brašnom, i modlicama oblikovati testo. Pleh obložiti pek papirom, nožićem skidati kesiće sa radne površine, ređati ih u pleh i peći na 200 C oko 8-10 minuta. Dužina pečenja zavisi od jačine rerne. Boja pečenih keksića se ne razlikuje mnogo od boje nepečenih. Pečeni su kad im boja iz one roze-braon pređe u braon.
Kad se pečeni keksići ohlade, spajati po dva džemom i jednu stranu potapati u čokoladnu glazuru.
Čokoladna glazura: otpiti na laganoj vatri 150 g čokolade sa 3 kašike vode i 3 kašike ulja.
Za oblikovanje keksića koristila sam male modlice u obliku srca i kružića. Kolačiće u obliku srca sam dekorisala ukrasnim zvezdicama i našarala čokoladnim mlazom a okrugle sam posipala seckanim orasima, dok je još glazura bila meka, pa sam jedan broj keksića sa orasima, nakon što se glazura stegla i orasi zalepili, opet potapala u glazuru i našarala čokoladnim mlazom. Na ovaj način dobila sam tri različita izgleda od jednog testa, zato su 3 od 1.
NAPOMENA: Čokoladne keksiće pripremati bar jedan dan pre konzumiranja kako bi omekšali. Što duže stoje, to su ukusniji, tope se u ustima.
Od ove količine dobije se 1 kilogram keksića.
Vau vau njami izgleda
ОдговориИзбришиHvala, a i jako su ukusni!
Избриши