Štrudle, mak i džem
- oko 600 g brašna
- 2 žumanca
- 250 ml mlakog mleka
- 50 ml ulja
- kesica suvog kvasca
- rendana kora limuna
- kašičica šećera
- kašičica soli
fil:
- pakovanje mlevenog maka sa dodacima za štrudle - 200 g
- 80 ml mleka
- 2 belanca
- 4 kašike džema od šljiva
- 8 kašike mlevenog keksa
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da odstoji. Kad testo nadođe, premesiti ga i ostaviti da odstoji još neko kraće vreme. U međuvremenu mak iz pakovanja preliti vrelim mlekom, i ostaviti da se ohadi. Kad se ohladi, dodati 3 kašike mlevenog keksa. Za drugu štrudlu fil pripremiti na sledeći način: umutiti 2 belanca mikserom, dodati džem i 5 kašika mlevenog keksa. Sve zajedno sjediniti kašikom.
Radnu površinu posipati brašnom i staviti polovinu testa. Oklagijom rastanjiti testo do debljine od 2 do 3 mm, premazati makom, umotati u štrudlu i staviti u pleh obložen pek-papirom.
Postupak razvijanja ponoviti sa drugom polovinom testa, naneti fil od džema, umotati u štrudlu i staviti u isti pleh.
Umutiti viljuškom 1 belance, dodati kašiku ulja i tom masom premazati štrudle pre pečenja uz pomoć četkice za podmazivanje. Viljuškom ili nožićem testo blago izbockati da se ne odvaja korica.
Ostaviti testo da odmori i malo nadođe, oko 15 minuta, a u međuvremenu zagrejati rernu na 200 C.
Peći oko 20 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 150 C i ostaviti da se peče još oko 15 minuta.
Johnny Nash ili Jimmy Cliff, svejedno, važno je da I can see clearly now....
Коментари
Постави коментар