уторак, 26. мај 2015.

Kopriva i testo

Sastojci
testo
  • 500 g brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 1/3 kesice suvog kvaca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika masti
  • 1 jaje
fil 
  • 200 g barenih kopriva
  • 1 struk mladog luka
  • 2 jaja
  • so
  • 200 ml jogurta
  • 30 g projinog brašna
Priprema

Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da odstoji. Kada se zapremina testa udvostruči, premesiti testo i podeliti na 2 dela, za dve pite.
Polovinu testa ostaviti da odmori, a drugi deo podeliti na pola, razviti i staviti u tepsiju veličine 28 cm, obloženu pekarskim papirom. Naneti fil kao na slici i prekriti drugom razvučenom korom. Sredinu pite ograničiti posudom a krajeve pite spojiti viljuškom. Oštrim nožem zaseći testo, kao na slici, i krajeve okrenuti naopako od sredine formiranog pera. Premazati pitu umućenim jajetom i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Testo podeliti na dva nejednaka dela. Veći deo rastanjiti na radnoj površini  do prečnika oko 28 cm. Razvučenu koru staviti u podmazanu tepsiju tako da ivice testa budu preko suda, preostali fil rasporediti po dnu i preko njega staviti drugu razvučenu koru veličine 26 cm. Ivice kora spojiti i motati po obodu tepsije u obliku karnera. Površinu pite izbockati viljuškom i naneti mast u tankom sloju. Ostaviti da odstoji 30 minuta ( dok se ne ispeče prva pita).
Obe pite peći u prethodno zagrejanoj pećnici pola sata na 180 C.



2 коментара :

Pepito i tufne na mreži