Splitska fantazija
Zašto baš splitska i zašto baš fantazija? DakleM, splitska je zbog korica, i donegde zbog žutog fila, koje sam videla na instagramu kod kulinarske umetnice Ljubane, a fantazija je zbog forme i ostalih delova, koje sam isprobala sa bloga Minjina kuhinjica.
Sastojci:
za kore:
- 10 belanaca
- 170 g badema
- 170 g suvih smokava
- 170 g suvog grožđa
- 120 g šećera
- 60 g oštrog brašna
- rendana korica limuna
žuti fil:
- 10 žumanca
- 200 g šećera
- kesica vanilin šećera
- rendana korica limuna
- 3 kašike limun šećera u prahu
- 250 g margarina
čoko-fil:
- 250g kisele pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
karamel preliv:
- 100 ml mleka
- 2 kesice mlečnih karamela
fil od malina:
- 300 g malina
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- kesica pudinga sa ukusom vanile (40 g)
- kašika gustina
- kesica želatina ( po potrebi)
za posip preko kora:
- 50 g badema
- 50 g lešnika
glazura:
- 100 g bele čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Postupak:
Od navedenih sastojaka napraviti dve kore veličine 26*37 cm i to na sledeći način. Bademe, suve smokve, suvo grožđe i brašno staviti u multipraktik i kratko izblendati da bi se sastojci usitnili na male komadiće, a da se pri tom ne bi zalepili. Izblendanu masu podeliti na dva jednaka dela.
Mikserom umutiti 5 belanca sa 60 g šećera. Kad masa postane sjajna i glatka, dodati deo suve mase i rendanu koricu pola limuna, pa lagano žicom umešati. Pleh, navedenih dimenzija, obložiti pek papirom i ravnomerno rasporediti masu. Peći na 180 C oko 20 minuta ( zavisno od jačine rerne).
Postupak ponoviti sa drugom korom. Ohlađene kore podeliti na pola da bi se dobile 4 kore dimenzija 26* 18,5 cm.
Žuti fil: Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom i kuvati na pari dok se masa ne zagreje i blago zgusne. Fil ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom u koji je dodat šećer u prahu sa ukusom limuna i rendanom koricom pola limuna.
Karamel preliv: Mleko zagrejati i dodati karamele. Mešati neprestano da bi se karamele otopile i dobio preliv.
Fil od malina: Maline, šećer i vodu staviti da provri. Dok masa vri, puding i gustin rastvoriti sa par kašika hladne vode i dodati u masu. Kuvati dok se ne zgusne. Ukoliko je masa tečnija, dodati želatin koji je prethodno nabubreo u hladnoj vodi. Umeštai želatin i staviti fil da se potpuno ohladi.
Čoko fil: Kiselu pavlaku zagrejati i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se masa ne ujednači i ne dobije čokoladna struktura
Filovanje: Prvu koru premazati sa par kašika karamel preliva. Preko premazati polovinu čoko preliva i posipati seckanim bademima i orasima ( zbirno 50 g). Ostaviti koru u frižider na oko pola sata da se čoko fil stegne. Kad se fil stegne, premazati polovinu žutog fila, pa preklopiti korom. Koru zatim premazati sa par kašika karamel preliva i naneti fil od malina ( celu količinu). Preko staviti treću koru pa ponoviti postupak kao sa prvom: karamel premaz - čoko fil - pa u frižider- zatim ostatak žutog fila. Preko toga staviti četvrtu koru, premazati je karamel prelivom i preliti glazurom ( zagrejana pavlaka i otopljena u njoj bela čokolada).
Odozgo sam narendala eurokrem-blok, onaj, šmekerica crno-beli i nabacala naseckane bademe i lešnike.
Razbalaševićiti se povremeno, ne da nije na odmet nego je pre svega poželjno, zbog radi mentalnog i emocionalnog očuvanja zdravlja.
Svaka čast odavno nisam vidjela ljepšu tortu👌
ОдговориИзбришиTortu sam pravila i zaista je fantasticna. Bojala sam se da nece biti dosta cokoladnog fila u odnosu na zuti ali je taman zaista. Dvoumila sam se izmedju Vaseg i recepta sa bloga Minjina kuhinjica, njena se zive, cini mi se, torta Fantazija, na kraju sam se odlucila sa Vas recept i definitivno nisam pogresila :)
ОдговориИзбришиTorta je bogata ukusima i za onog ko se dvoumi da li da pravi, definitivno preporucujem :)
Karamele koliko gr? 😃
ОдговориИзбришиJa sam mazala neki karamel namaz iz Lidla
ИзбришиPo Vasem receptu sam je pravila za svoju slavu i ponovo duplu meru za drugi rodjendan svom unuku, svi su bili odusevljeni. Hvala Bam.
ОдговориИзбришиKoje mlecne karamele da koristim?
ОдговориИзбришиKod cokoladnog fila, da li je slatka ili kisela pavlaka?
ОдговориИзбришиKoliko grama karamela
ОдговориИзбришиPravila sam ga i sto se ukusa tiče fenomenalan je samo mi je previsok bio
ОдговориИзбриши