Укупно приказа странице

Majmunski hleb ( Monkey Bread)


Kad sam prvi put videla izgled i pročitala naziv ove poslastice, znala sam da je ko stvorena za mene, za nas. Majmunisanje u kreiranju je apsolutno dozvoljeno (što se iz priloženog vidi - nabacala sam sve i svašta, a izvorno idu mleveni ili seckani orasi i kokos); dalje, dok je još vrućkast, i ako se štrpka prstima, nema šanse da se ne skakuće ko majmunče oko njega. E, sad, za ovu priliku, tj za slikanje, kolač sam sekla nožem, na kriške, da malčice bidnemo kulturiška i fini, jelte, a onda smo navalili onako pećinski, uz mljackanje i oblizivanje, što potvrđuje slika u dnu posta, jer, "majmun radi što majmun vidi". 

Sastojci:

- oko 500 g brašna
- 200 ml mlakog mleka
- 100 ml vode
- 50 g maslaca
-  kašičica soli
- 2 kašičice šećera
-  pola kocke svežeg kvasca
-  rendana kora polovine limuna i polovine narandže

Za nadev:
- 100 g maslaca + 20 g za premazivanje kuglofa
- 120 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
-  kašika cimeta
-  kašičica ekstrakta narandže

i još: 
- oko 50 g čokoladnih kapljica

- oko 20 g čokoladnih bombonica ( šarenih u mini varijanti) 

- oko 30 g kokos kockica

- oko 50 kokosa

Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Premesiti i ostaviti jos desetak minuta. U međuvremenu otopiti margarin i dodati mu šećer, vanilin šećer, cimet i ekstrakt narandže. Testo oblikovati u valjak i raseći izduž na 4 dela. Svaki deo seckati na sitne komadiće (veličine oko 2 cm). Kuglof premazati maslacem. Svaki komad testa umočiti u maslac smesu i ređati u kuglof po slojevima. Preko svakog sloja posipati čokoladne kapljice, bombonice, kokos kockice i klasični kokos. 


Kuglof prekriti prijanjajućom-folijom i ostaviti preko noći ( ili desetak sati u toku dana) na hladnom ( frižider ili zastakljena terasa u mom slučaju). Po isteku vremena, ili nakon buđenja, kalup sa testom staviti na sobnu temperaturu, što bi se reklo da se temperira minimum 2,5 sata pre pečenja (meni je neizdrž toliko dozvolio). Zatim staviti da se peče na 180 C oko 30 min. Naravno, može i bez ovog hladnog dela, dakle, da se nakon ređanja ostavi da odstoji nekih sat vremena i pravac rerna, provereno. Ideju za hladnu fermentaciju Majmuna, kao i eleganciju preseka, videla sam kod jednog fenomenalnog lika Darka, koji stoji iza insta-profila @samo_jedan_griz i bloga pod istim nazivom Samo jedan griz (klik za skok do Darka)
I da se vratim poslastici, nakon pečenja, ostaviti kolač/"hleb" da se prohladi i izvrnuti na rešetku ili dasku za serviranje. 







Коментари

Постави коментар

Popularni postovi