Ekleri
- 50 ml ulja
- 100 ml vode
- 100 g oštrog brašna
- 2 jaja
- 1/2 kesice praška za pecivo
- Fil:
- 600 ml mleka
- 2 jaja
- 40 g praška za puding sa ukusom vanile
- 60 g gustina
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g margarina
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g čokolade za glazuru
Postupak:
Ulje i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre, dodati brašno i sjediniti. Ostaviti da se ohladi. Mikserom umutiti jaja, dodati ohlađenu masu i prašak za pecivo pa sve zajedno sjediniti mikserom. Špric za tulumbe napuniti masom. Pleh obložiti pek papirom i špricem formirati eklere sa razmakom od nekih 2 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta.
Fil: 500 ml mleka staviti da provri. U posebnom sudu umutiti jaja sa šećerom a zatim dodati prašak za puding, gustin, vanilin šećer i 100 ml hladnog mleka pa sve zajedno sjediniti u kašu. Kad mleko provri, dodati kašu i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se POTPUNO ohladi (prvo na sobnoj temp.a zatim u frižider). Umutiti dobro ohlađenu (isto, vrlo bitno) slatku pavlaku i dodati joj fil. Sve sjediniti mikserom, napuniti špric za tulumbe i puniti eklere koji su prethodno presečeni uzduž, na pola. Otopiti čokoladu sa 2 kašike ulja i 2 kašike vode i kašikom naneti preko eklera. Belu čokoladu (3 kockice) sam stavila radi luksuza i radi elegancije naravno.
Коментари
Постави коментар