петак, 10. новембар 2017.

Saher torta


Sastojci:

  • 140 g maslaca
  • 110 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 6 jaja
  • 130 g čokolade za kuvanje
  • 110 g kristal šećera
  • 140 g glatkog brašna
  • 200 g marmelade od kajsija
glazura:
  • 75 ml slatke pavlake + 1 supena kašika
  • 20 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
Priprema:
Penasto umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i dobro umutiti u finu masu. Čokoladu otopiti i umešati u krem od žumanaca i maslaca. 
Belanca umutiti mikserom. Kad masa postane čvrsta dodati kristal šećer i nastaviti mućenje dok masa ne postane čvrsta i sjajna. Umućena belanca po malo i lagano dodavati kremu od čokolade i žumanaca naizmenično sa brašnom dok se ne sjedine svi sastojci. Šerpu dimenzije 24 cm obložiti papirom, stranice namazati maslacem i posuti brašnom i u nju sipati smesu za koru. 
Peći na 170 C oko 45 minuta s tim da prvih 10 minuta vrata pećnice budu prst otvorena (pomoću varjače). Kada je kora pečena, izvaditi je iz rerne, okrenuti je na rešetku i ostaviti tako da stoji zajedno sa šerpom oko 20 minuta ( da bi se kora slegla i izravnala)*. Nakon isteklog vremena, skinuti šerpu, ukloniti pek papir, vratiti šerpu na koru, zajedno sa njom okrenuti šerpu i ostaviti koru da se tu do kraja ohladi. 


Kada se kora potpuno ohladi, izvaditi je iz šerpe i oštrim nožem prepoloviti. Marmeladu zagrejati sa 2 kašike vode. Obe polovine torte premazati marmeladom, spojiti kore i premazati tortu odozgo i sa strane marmeladom. Ostaviti da se malo prosuši. 




Glazura: Zakuvati slatku pavlaku sa maslacem i skinuti sa vatre. Dodati čokoladu izlomeljenu na kockice i mešati dok se ne rastopi. Vodu i šećer zakuvati dok se šećer ne rastopi, dodati kašiku slatke pavlake  i umešati u čokoladni krem. Ostaviti glazuru da se malo ohladi. Preliti glazuru preko torte i premazati okolo. 
Napomena: Na kraju jedne rečenice stoji zvezdica. Stavila sam je kao oznaku za napomenu. U originalnom receptu stoji kao što sam napisala, da se kora okreće na rešetku, i ne stoji to bez razloga baš tako. Taj deo u radu sam promenila i okrenula sam tortu na poslužavnik. Tom prilikom je kora bila potpuno poklopljena i nije mogla da "diše" pa mi je zbog toga jedan deo u kori delovao malo nedopečen i svorilo se dodatno zatamnjenje u vidu trake u gornjoj kori. 



Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži