Ledene kocke
kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike kakao praha
preliv:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
fil:
- 800 ml mleka
- 12 ravnih kašika brašna
- 3 kašika šećera
- 3 žumanca
- 250 g margarina
- 4 kašika šećera u prahu
glazura:
- 200 g čokolade
- 4 kašika ulja
- 4 kašika vode
Postupak:
Umutiti mikserom jaja i šećer. Brašno, orahe i kakao prah pomešati zasebno u posudu a zatim lagano kašikom umešati u umućenu masu. Pleh dimenzija 25*40 cm obložiti pek-papirom, masu izručiti i poravnati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta (zavisno od jačine rerne).
Pečenu koru dobro ohladiti, izvaditi iz pleha, skinuti pek papir i obrnuto vratiti u pleh.
Skuvati preliv od šećera i vode. Hladnu koru zaliti vrućim prelivom. Ostaviti da se dobro ohladi.
Fil: 650 ml mleka staviti da provri. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, promešati a zatim dodati 150 ml mleka da bi se dobila glatka kaša. U vrelo mleko sipati dobijenu kašu uz neprestano mešanje. Kuvati dok se fil ne zgusne (oko 5-10 minuta). Skuvani fil ostaviti da se potpuno ohladi. Umutiti penasto margarin, dodati šećer u prahu, izmešati i sjediniti sa ohlađenim filom.
Dobijeni fil premazati preko ohlađene kore. Preko fila razliti glazuru od otopljene čokolade.
Коментари
Постави коментар