Medovik
Medovik - recept je isproban sa bloga Provereni recepti by Maja Babić
Sastojci:
- 180 g putera
- 130 g meda
- 200 g šećera
- 3 jaja
- kašičica sode bikarbone
- malo cmeta, anisa, karanfilića, bibera i rendane kore limuna
- 500 g brašna
za fil:
- 1,75 kg kisele pavlake (+360g za spoljno filovanje)
- 400 g kristal šećera (+80 g)
- ekstrat vanile
- opciono - usitnjeni medenjaci
Postupak:
Zagrejati puter, šećer i med. Dodati sodu bikarbonu i začine, izmešati i ostaviti da se prohladi. Jaja blago umutiti mikserom i uliti u masu uz neprestano mućenje mikserom. Dodati brašno i sve zajedni sjediniti. Masa je ređa i lepljiva. Rasporediti masu za kore ( po 180 g) u 6 kese za zamrzivač ( od 3 kg). Ostaviti malo sa se prohladi a zatim rastanjiti oklagijom u kesi masu do oblika i veličine kese. Ređati na poslužavnik, jednu na drugu,a zatim ih sve zajedno, tako nazidane, stviti u zamrzivač da se stegnu, potpuno. Rernu zagrejati na 180C. Jednu po jednu koru vaditi iz zamrzivača i oštrim nožem skinuti milimetarski deo duže i kraće (zatvorene) strane, skinuti kesu, priljubiti pek-papir na koru da se zalepi, okrenuti, pa skinuti drugi deo kese, pa prebaciti pek-papir sa korom na obrnutu stranu pleha. Peći oko 5-6 minuta. Postupak ponoviti sa preostalim korama.( pečene kore, podelila sam na pola i dobila 12 tankih korica da bi dobila formu torte).
Fil: Žicom umešati šećer (400g) u kiselu pavlaku (1,75 kg) uz dodatak ekstrata vanile. Ostaviti u frižider. Ovaj korak sam radila posle stavljanja kora u zamrzivač ( dakle, hladio se više od 2 sata). Fil pre nanošenja opet izmešati žicom, a zatim filovati kore, sve osim poslednje. Ostaviti na hladno da odmori malo. Umutiti na isti način kiselu pavlaku (360g) i šećer (80g) i premazati tortu sa svih strana, i odozgo. Medenjake usitniti i dobijenim mrvicama obložiti strane.
Коментари
Постави коментар