Укупно приказа странице

Marlenka

 

U prethodnih mesec i nešto namesila sam se slatkih tankih kora za ličnog Ginisa, što bi sumativno, kao dokaz, glasilo ovako: Orasnik puta tri, što je 27 kora, jedan Medovik od 12 (doduše 6 pečenih pa na pola sečenih) i jedna Marlenka od 9 kora. Rezultat veli - 48. Malo li je? Nije! 
Matematički gledano, dvotrećinski deo kora pravljen je po Gaginim receptima - za Orasnik i Marlenku. Na oba recepta sam, iz više razloga, kliknula na prvo čitanje. Gaga zna zašto, i zato joj beskrajno hvala za ove recepte.

A što se tiče rangiranja Medovika i Marlenke, definitivno dajem prednost karamel dami, Marlenki. 

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 200 g šećara
  • 2 kašike meda
  • 2 jaja
  • mala kašičica sode bikarbone
  • oko 500 g brašna 
za fil:
  • 300 g maslaca
  • oko 350 g karamel mase (Dulce de Leche)
  • 80 g mlevenih oraha


Postupak:
U sud staviti šećer, maslac i med i mešajući kuvati na pari oko desetak minuta. U vruću masu dodati sodu bikarbonu, izmešati i još minut-dva krčkati na pari. Skloniti sud sa pare (ostaviti eventualno da se masa malo prohladi) i umešati jaja, bez prethodnog mućenja. Dodati 300 g brašna i izmešati kašikom masu da se sve lepo sjedini. Ohladiti masu, a zatim je staviti u frižider na najmanje sat vremena. 

Radnu površinu posuti brašnom, pa preko brašna staviti odhlađenu masu. Uz dodavanje preostale količine brašna zamesiti testo koje treba na kraju da dobije glatku, finu i nelepljivu formu, zgodnu za oblikovanje. Testo podeliti na 9 jednakih loptica. 

Svaku lopticu razviti oklagijom na dimenziju od nekih  15*20 cm ( radila sam direktno na pek-papiru koga sam pre toga dimenzionisala na veličinu 20*30 cm). Rernu zagrejati na temperaturu od 180 C i ubaciti veliki pleh naopako (da dno bude na raspolaganju za pečenje korica). Uz pomoć velikog poslužavnika, okrenutog naopako da bi pek papir lakše skliznuo, obacivala sam kore u zagrejanu rernu i stavljala ih na taj način na obrnuti pleh. Kore se peku vrlo kratko, nekih 4-5 minuta, a zatim se na isti način, pomoću poslužavnika, vade iz rerne. Pečene kore ( dok su još relativno meke) uz pomoć velikog lenjira, dodimenzionisati da sve budu jednake. Ostatke sačuvati za kasnije. Ohladiti kore pre filovanja ( mada se one veoma brzo hlade zbog toga što su tanke).

Fil: Maslac sobne temperature, umutiti mikserom, a zatim uz neprestano mućenje dodavati kašiku po kašiku ohlađene karamel mase (Dulce de Leche). Ako je fil malo mekši, ostaviti u frižider da se malo stegne pre filovanja. Odvojiti dve kašike fila za spoljno premazivanje torte.

Na tacnu za serviranje staviti koru, premazati je filom (puna supena kašika) i posuti sa dve ravne kašike mlevenih oraha, zatim poklopiti drugom korom i posnoviti postupak dok se ne utroše sve kore. Izdvojenim filom premazati tortu odozgo i sa svih strana.
Ostatke kora, koji su nastali nakon finalnog oblikovanja kora, samleti u blenderu da bi se dobila forma mrvica. Dobijene mrvice pomešati sa 2 kašike mlevenih oraha a zatim posuti tortu i polepiti na stranice. 

Gotovu tortu ostaviti minimum 24h pre sečenja, da bi kore lepo omekšale. Što duže stoji, torta je ukujsnija i mekša. 


DakleM:
- Na slovo, na slovo M.
- Marlenka!
Jer je sačinjena uglavnom od: meda, maslaca, mleka (kondenzovanog), mrvica, mlevenih oraha, što je više nego dovoljno da joj Momčilo zapeva "Moja Marlenka, osećam te ispod vena, baš te osećam".

Коментари

Popularni postovi