Укупно приказа странице

Kolač - Žena


Sastojci:
  • 8 jaja
  • 500 g voća ( kupine i maline)
  • 320 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kašika ulja
  • 200 g seckanih oraha
  • 400 g eurokrema (može i manje, po ukusu)
  • 750 ml mleka
  • 3 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 125 g margarina
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g crunchy musli (kupina i malina, među slikama vidi se ambalaža i proizvođač ovog muslija)
  • 30 g čokolade 
Postupak:
Zamrznute kupine i maline rasporediti na tacnu da se odlede i otpuste vodu.
Umutiti 8 belanca, dodati uz neprestano mućenje 120 g šećera. Kad masa postane gltaka, sjajna i čvrsta dodati kašiku ulja i 100 g brašna, pa lagano umešati u umućena belanca. pleh oložiti pek papirom i po papiru rasporediti 200 g seckanih oraha. Umućenu masu rasporediti preko oraha, lagano i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C. Nakon 10 minuta, smanjiti temperaturu na 150 C i nastaviti pečenje još oko desetak minuta. Kad se ispečena kora prohladi, okrenuti je na tacnu za serviranje tako da orasi budu sa gornje strane. Omekšati 400 g eurokrema i premazati preko oraha na kori a zatim ostaviti u frižider da se eurokrem ohladi i stegne.

Fil: od 750 ml mleka odvojiti 100 ml. Staviti 650 ml mleka da provri. U plastičnu posudu staviti 8 žumanaca, dodati 3 kesice praška za puding, kesicu vanilin šećera, 200 g kristal šećera i 100 ml hladnog melka. Žicom sjediniti sastojke i sipati u mleko kad provri. Kuvati fil dok se ne zgusne, skloniti sa vatre i dodati 125 g margarina i mešati žicom dok se margarin ne otopi. Fil prekriti folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Umutiti 200 ml slatke pavlake. Ohlađeni fil preručiti u dublji sud, dodati umućenu slatku pavlaku i sve sjediniti mikserom. Dobijeni fil premazati preko eurokrema na kori. Maline i kupine ocediti od tečnosti. Preko žutog fila posipati oko 100 g muslija a preko njega rasporediti oceđeno voće.
Umutiti mikserom 300 ml slatke pavlake uz dodatak kesice vanilin šećera. Preko voća premazati umućenu pavlaku, posipati muslijem (50 g) i krupno rendanom čokoladom (30 g).









Zašto sam kolač nazvala Žena? Tri razloga su baš za ovakav naziv. Prvi je zato što slična verzija recepta vodi poreklo iz emisije Praktična žena. Mama mi ukazala, kaže, gledaj i pravi, znam da nećeš da odoliš. Drugi razlog je što je pripreman uoči 8.marta, a degustiran u zenit praznika. Treći, onaj ključni ( nastao iz osobina, stukture i teksture), je sledeći: mirišljav, ukusan, sladak a osvežavajuć, dozirano hrskav pa zahteva laganu degustaciju. U suprotnom svašta može da se desi ako naletiš na komad ljuske od oraha pa ti sve presedne. Dakle, savršen, kao žena. Malo li je tri razloga za baš ovakvo ime?

Коментари

Popularni postovi