Укупно приказа странице

Čokoladna tango baklava



Recept za ovaj tip baklave (kažem tip-mislim na osnovu) nabavila je moja snaja, valjda na poslu. Znam da su bile oduševljene i ona i moja mama. Pravile su je, kažu, nekoliko puta, i to  sa višnjama, ništa više, tako ide u receptu. Taj recept je kod mene stajao.....duže malo. Pre desetak dana rešila sam da isprobam recept, neku skraćenu varijantu, od pola sastojaka. Ali ne sa višnjama. Pravila sam tri rolata(tri baklave), sva tri sa jabukama i čokoladom. Ukus je bio božanstven. Tada mi se rodila ideja o raznim kombinacijama u jednom plehu, od jedne ture kora. Višnje nisam htela da izbacim iz kombinacije, ni pod razno, ali sam im dodala čokoladu. 
I tako dalje i tako bliže, da ne dužim više, sve u svemu ovim plehom vlada čokolada a uz nju idu ostali pratioci, smenjuju se, dopunjuju je.....plešu tango! 


Sastojci:
  • 18 tankih kora za baklavu
  • 4 jaja
  • 1 čaša(2 dl) jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša šećera + 600 g ( za preliv)
  • kesica praška za pecivo
  • oko 150 g rendanih jabuka
  • 100 g višanja
  • kašičica cimeta
  • 100 g crne čokolade + štangla bele čokolade (20 g)
  • 2 pune kašike mlevenih oraha
  • 2 pune kašike mlevenog keksa
  • sok od pola limuna
Priprema:

Umutiti jaja mikserom. Dodati jogurt, ulje, griz, šećer, prašak za pecivo i opet mikserom nastaviti mućenje da se sastojci lepo sjedine.  
Pripremljenim filom premazati jednu koru, ravnomerno, do ivica. Preko nje staviti drugu koru, ponoviti filovanje, pa treću, na koju se takođe nanosi fil. Tako nafilovane 3 kore su osnova za baklavu. Sa nadevom čine jedan rolat. 

Keks - čokolada- orasi baklava
Uz širu stranu kore posipati kašiku oraha, kašiku keksa, narendati štanglu crne čokolade(20 g) i po ostatku kore narendati još jednu štanglu crne čokolade. Kada je postupak nanošenja nadeva gotov, umotati rolat i staviti u pleh podmazan uljem. Motanje rolata početi od strane na kojoj se nalazi fil sa keksom i orasima.

Keks - crna & bela čokolada - orasi baklava
Uz širu stranu kore posipati kašiku oraha, kašiku keksa, narendati štanglu crne čokolade i štanglu bele čokolade. Ostatak kore ostaviti bez nadeva. Motanje rolata početi od strane na kojoj se nalazi fil. 

Jabuka - čokolada
Uz širu stranu kore posipati 3- 4 kašike rendanih jabuka u koje je prethodno umešano pola kašičice cimeta. Preko jabuka narendati štanglu čokolade. Ostatak kore ostaviti bez nadeva. Motanje rolata početi od strane na kojoj se nalazi fil.
Postupak ponoviti da bi se dobio još jedan takav rolat.

Višnja - čokolada:
Uz širu stranu kore naneti 50 g višanja koje su prethodno pomešane sa pola kašičice cimeta, pa preko njih narendati štanglu čokolade. Ostatak kore ostaviti bez nadeva. Motanje rolata početi od strane na kojoj se nalazi fil.
Postupak ponoviti da bi se dobio još jedan takav rolat.



Od navedenih sastojaka dobiju se 6 rolata. Pre pečenja, svaki rolat premazati filom kojim su mazane korice i nožem zaseći na parčiće. Pre pravljenja rolata uključiti rernu na 250 C da se zagreje do pečenja. Prilikom stavljanja pleha u šporet, temperaturu smanjiti na 200 C. Rolati se peku oko 15 minuta, dok ne dobiju boju meda. 
U međuvremenu pripremiti preliv, šerbet: 400 ml vode staviti da provri, zatim dodati 600 g šećera i sok od pola limuna. Skloniti sa vatre čim se sirup izbistri i počne da vri. 


Vrućim sirupom preliti vruće baklave. Ostaviti da odstoji desetak minuta, pa svako parče okrenuti naopako da sa obe strane lepo upije sirup. 
Baklave su lepe i vruće ali kad se dobro ohlade onda su još bolje. 
Keks -  čokolada - orasi
Keks - crna&bela čokolada - orasi
Jabuka - čokolada 

Višnja - čokolada 


Rundek Cargo Trio - Midnight Calypso



Коментари

Постави коментар

Popularni postovi