Careva rođendanska torta
Proslavismo punoletstvo!
Pitala sam ga kakvu hoće tortu za rođendan, a on meni na to kaže -kakva god da bude, samo napiši Boki Car na njoj, i ništa više. Napisala sam mu, ma meni on i jeste Car, ljubi ga majka!
za tortu:
- 700 g čokolade za kuvanje
- 625 g margarina
- 9 jaja
- 450 g šećera
- 540 g brašna
- 3 pune kašike kakao praha
- 3 kesice vanilin šećera
- 200 g eurokrema
- oko 700 g zamrznutih višanja
- 500 g šlag krem-vanile + mleko za mućenje( oko 300 ml)
- ulje
- čokoladne mrvice
za mafine(12 komada):
- 2 jaja
- 150 g šećera
- kasica vanilin-šećera
- 100 g čokolade za kuvanje + 2 kockice za čokoladna slova
- 1/2 margarina
- 180 g brašna
- 100 g šlag krem-vanila + mleko za mućenje
Priprema
Pre početka mućenja uključiti rernu na 250 C, da se dobro zagreje.
Otopiti na laganoj vatri 100 g čokolade i 125 g margarina i skloniti sa vatre. Umutiti penasto 3 belanca, zatim dodati lagano uz neprestano mućenje 150 g šećera i vanilin šećer. Kada masa postane sjajna i čvrsta dodati 3 žumanca, nastaviti mućenje još 2-3 minuta a onda dodati otopljenu čokoladu i margarin u malim mlazevima bez gašenja miksera. Brašno pomešati sa kašikom kakao praha. Tako sjedinjene, dodati umućenoj masi i lagano, miserom pomešati sastojke. Četvrtasti pleh, dimezije 39*22 cm obložiti pek-papirom i premazati margarinom ili uljem. Umućenu masu sipati u pleh. Temperaturu zagrejane rerne sa 250 C smanjiti na 180 C i staviti da se peče korica oko 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi pre vađenja iz pleha.
Postupak ponoviti za još dve kore.
Staviti jednu koru na tacnu za serviranje, preko nje poređati polovinu smrznutih višanja dok se ne pokrije cela kora višnjama( moje višnje su bile jako krupne pa sam ih smrznute sekla na polovine, i ređala jednu polovinu do druge). Otpiti 100 g čokolade sa 2 kašike ulja i 2 kašike vode, dodati 100 g eurokrema i sve lepo zagrejati i sjediniti. Kašikom u mlazevima nanositi otopljenu čokoladu sa eurokremom preko hladnih višanja. Fil se brzo hladi i steže tako da nema bojazni od curenja preko korica i može lepo i ravnomerno da se rasporedi preko i između višanja. Drugu koru staviti na drugi poslužavnik ili pek papir i ponoviti postupak sa višnjama i čokoladom. Treća kora ostaje bez fila. Ostaviti filovane kore da se dobro ohlade.
Umutiti 500 g šlaga sa oko 300 ml mleka (šlag treba da bude čvršći nego inače i zbog toga stavljam manju količinu mleka nego što bi trebalo po uputstvu na kesici). Trećinu šlaga premazati preko prve kore, koja se nalazi na tacni za serviranje. Drugu koru, onu sa višnjama, polako prebaciti preko prve i premazati drugom trećinom šlaga. Preko staviti treću koru koja je bez ičega.
Otopiti 200 g čokolade sa 4 kašike ulja i 4 kašike vode i preliti preko treće kore. Ostatak šlaga(1/3) iskoristiti za premazivanje stranica torte i dekorativno povezavanje ivice čokoladne glazure sa stranicama torte(špricem za ukrašavanje). Čokoladnim mrvicama ukrasiti donji deo torte. To ovako radim: naslonim karton uz donju ivicu torte, pod određenim uglom i sipam mrvice po kartonu. Povećanjem i smanjenjem ugla kartona u odnosu na tortu, određujem visinu do koje padaju mrvice po stranici torte.
Mafini:
Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Otopiti čokoladu i margarin. Dodati lagano u umućenu masu, uz neprestano mućenje. Isključiti mikser, dodati brašno i sve sjediniti. Kašikom puniti kalupe za mafine do 2/3. Peći oko 15 minuta na 200 C. Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice. Špricem za ukrašavanje naneti šlag preko mafina.
U kesu za zamrzivač staviti 2 kockice čokolade za kuvanje. Ugao kese, u kome se nalaze kocke staviti u kipuću vodu da se potpuno otope. Makazama iseći vrh kese, tako da se stvori mali otvor kroz koji može da izlazi otopljena čokolada. Čokoladaq neće da curi iz kese sve dok se ne pritisne prstima. Na ovaj način može da se oblikuje bilo šta po pek-papiru. Oblikovane figure ili slova i brojeve, što je bilo u mom slučaju, ostaviti u frižider da se stegne. Čokoladne oblike staviti preko šlaga na mafinima. Čačkalicama spajati mafine sa tortom.
Коментари
Постави коментар