Укупно приказа странице

Krompir punjen čvarcima ( Vrćeni krompir)



Ovo jelo je starinsko jelo, zato u naslovu posta i stoji u zagradi naziv Vrćeni krompir. Po originalnom receptu ne ide kačkavalj i umesto margarina stavlja se mast, ali kao i sve ostalo i Vrćeni krompir je preživeo modernizaciju ali i tu neku potpunizaciju (ukusa) :-) 

Sastojci:

  • oko 1,5 kg krompira 
  • oko 300 g sitnih čvaraka
  • 50 g kačkavalja
  • so
  • 20 g margarina 
Količina sastojaka zavisi od veličine šerpe. Šerpa u kojoj sam pripremala je veličine 22 cm, pa su i sastojci tako navedeni, za tu veličinu. 



Postupak: 

Krompir oljuštiti, oprati i izdubiti sredinu. Poređati uspravno krompire u šerpu, posoliti ih i napuniti čvarcima (krompir može da se puni i pre ređanja u šerpu). Doliti vodu, oko 100 ml ( do 1/4 krompira), poklopiti i staviti da se kuvaju oko 20 minuta na srednju jačinu vatre. Postepeno dolevati vodu, još oko 100 ml. Kuvanje krompira dosta zavisi od vrste krompira. Da li je krompir kuvan može da se proveri i u toku kuvanja. Obično viljuškom bocnem, pa ako je mekan, to je to, skuvan je.
U međuvremenu uključiti rernu da se zagreje na 200 C. 

Krompir nakon kuvanja
Pre ubacivanja u rernu na pečenje, narendati margarin i rasporediti ga preko svih krompira koliko- toliko ravnomerno. Staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 20 minuta, dok ne postane zlatast. Zatim izneti iz rerne, preko krompira rasporediti narendani kačkavalj i vratiti da se peče još oko 10 minuta. 
Služi se toplo, mada je i hladno jako ukusno. 
Umesto čvaraka može da se stavi i uprženo mleveno meso sa lukom. Pripremala sam i tako, samo mi tada ima ukus musake. Sa čvarcima je to simfonija, još uz koziji sira....mmmm, prava gurmanska simfonija. 



Коментари

Popularni postovi