Dunavski valovi
Gledam i pratim ovaj kolač od kako je počela sezona višanja ( koja se btw u međuvremenu već završila, jerbo je prošlo mesec i kusur od tad). Razne recepte sam pročitala, odgledala klipove, selektovala i ništa. Sve je to bilo ok, sve to super zvuči. Ali... Nešto mi tu fali, nešto bih još dodala, a ne pada mi na pamet šta. Rendana korica limuna? Ok, može, ali... Cimet u višnje? Dobro i to. Ali... I tako tumarajući i razmišljajući naletim na klip i desi se klik. To je to! Voćni preliv koji razdvaja biskvit i fil. Fenomenalno! Recept do tančine opisan, video potpuno jasan. Jednom rečju - oduševljena! Blog o kome je reč je Hanuma kocht a recept za ove talase nalazi se ovde
Sastojci
za biskvit:
- 250g margarina
- 250g šećera
- 5 jaja
- 350g brašna
- kesica praška za pecivo
- narendana korica pola limuna
- 30 g kakao praha
- 3-5 kašika mleka
- na vrh noža praška za pecivo
voćni deo:
- 500 g višnji iz zamrzivača
- 100 g šećera
- kašičica cimeta
preliv:
- 500 ml soka od višanja
- 4 kašike šećera
- 2 kašike gustina
fil:
- 900 ml mleka
- 3 kesice pudinga od vanile
- 200 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g margarina
glazura:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulja
Postupak
Odlediti višnje i dobro ih ocediti. Poželjno je budu oceđene pre početka pripreme kolača.
Fil: U dublji sud sipati 700 ml mleka i staviti da provri. Prašak za puding promešati sa šećerom i vanilin šećerom a zatim rastvoriti sa 200 ml hladnog mleka. Dobijenu masu sipati u mleko kad provri i kivati dok se ne zgusne. Sloniti sa vatre, prekriti fil streč folijom ili kesom do ivice suda i ostaviti da se potpuno ohladi.
Biskvit: Umutiti mikserom margarin i šećer. Kad masa postane sjajna i glatka, dodati uz neprestano mućenje jaja, jedno po jedno. U brašno umešati prašak za pecivo a zatim dodati u sud sa umućenom masom i nastaviti mućenje mikserom. Polovinu mase sipati u podmazan i pobrašnjen pleh dimenzije 25*41 cm). U preostali deo dodati kakao prah, na vrh noža prašak za pecivo i 3-5 kašika hladnog mleka ( zavisno od veličine kašike; dodati prvo 3, umutiti mikserom, i ako je smesa gustine kao i prethodna nije potrebno dodavati još mleka). Preko žutog dela razlivenog u pleh, lagano kašikom nanositi tamni deo. Masa je gusta, te je potrebno pažljivo nanostiit i rasporediti masu da prekrije ceo pleh.
Voćni deo: U oceđene višnje dodati šećer i cimet, izmešati kašikom a zatim rasporediti višnje u pravilnim razmacima po tamnom razlivenom delu. Dlanom ili špatulom blago pritisnuti višnje da ulegnu u testo. Pripremljeni biskvit peći na 180C oko 20-25 minuta ( čačkalicom proveriti da li je biskvit pečen). Ispečeni biskvit još dok je vruć pritisnuti blago po sredini nečim širokim i ravnim(npr. daska za seckanje) da bi se površina poravnala ( neravnine stvaraju same višnje a može i da dođe do blagog ispupčenja kore po sredini). Ostaviti koru da se ohladi.
Preliv: 400 ml soka od višanja staviti da provri. Gustin promešati sa šećerom a zatim rastvoriti sa 100 ml hladnog soka od višanja. Dobijenu masu sipati u sok koji vri i kuvati par minuta, dok se ne zgusne. Preko ohlađene kore sipati vruć preliv i staviti u frižider da se potpuno ohladi.
Fil: Mikserom umutiti margarin a zatim dodati kašiku po kašiku hladnog puding-fila i mutiti mikserom dok se smesa potpuno ne sjedini. Preko hladnog voćnog preliva rasporediti dobijeni fil.
Jel to tradicionalni kolač vaše zemlje?
ОдговориИзбришиNe koliko znam. Možda u nekim delovima naše zemlje ali je svakako ukusan i zaslužuje neku titulu. <3
ОдговориИзбриши