Укупно приказа странице

Šašavi štapići


Frižider i Šašavo testo su postali nerazdvojni ortaci, već duže vreme. Često su zajedno, te s tim u vezi polica sa najvećom visinom zvrnda prazna kad testo nije zaplanirano, bez obzira na prepunjenost nad&pod spratnih znatno užih nosećih koleginica.
Iz jedne epizode navedenog druženja izblikuje se svašta nešto po zamešenoj turi, u zavisnosti od trenutne mašte, narudžbine sina mi mezimca ili od okolnosti koje se prosto nametnu. U ovom slučaju okolnosti nametnuše čvarke i stari sir, te se više od pola testa preobrati u toplu pogaču (na opštu radost ukućana) a ostatak ostade da u frižideru sačeka maštu i jutro.

Sastojci:
  • šašavo testo ( koristila sam trećonu od ukupne količine)
  • seme suncokreta (količina po želji)
  • laneno seme (količina po želji)
  • bosiljak 
  • peršun
  • susam
  • so
  • belanca za premazivanje
Postupak: 
Testo razviti oklagijom. Četkicom za premazivanje premazati površinu razvijenog testa vrućom vodom, posuti seme suncokreta, laneno seme, seckani peršun, sušeni seckani bosiljak a zatim blago posoliti celu površinu. Testo preklopiti u vidu pisma, prekriti i ostaviti da odmori 15 minuta. Nakon isteklog vremena tersto opet rastanjiti oklagijom, premazati vrelom vodom i ponoviti postupak posipanja i preklapanja. Nakon 15 minuta od odmaranja, postupak ponoviti još jednom, ostaviti da odmori kao i prethodna dva puta, a zatim razviti do debljine od 1 cm i seći na trake željene dužine i širine. Moji štapići su bili oko 5 cm dužine i oko 1,5 sm širine. Štapiće ređati u pleh obložen pek-papirom. Belanca umutiti viljuškom, premazati svaki štapić i posipati susamom. Ostaviti pre pečenja da odmore oko 15 minuta. Peći na 200 C oko 15 minuta, dok ne postanu zlatasti.






Коментари

  1. Анониман2/08/2017 11:13 PM

    Još jedna super ideja.Eh kako nam dobro dodje to šašavo testo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dubravka <3 To šašavo testo je neverovatno zahvalno. Zamesiš kad stigneš i metneš u frižider.
      Obično uveče zamesim pa sutradan ili u naredna dva dana oblikujem šta poželim/o bilo da je slano ili slatko. Pozdrav od srceta <3

      Избриши
  2. Vau ovo je zdravo i bez secera! 💖👏 Bravo Milena! Samo bi izbegavala peraun i mozda bosiljak. Pitanje:da li koristia avanu sa tuckom da budes mlevela laneno seme, ili koristis citav? Prica se da mora da bude mleven/otvoren mada na hleb prodaju ovako ali sam nedavno naala mleveno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja Grkinjo <3 Zdrave i jako ukusne grickalice. Bosiljak koji sam stavila, dao je štapićima jako dobru aromu, bez njega bi bili isprazni (po meni, kao ljubitelju jakih i pikantnih ukusa). A peršun sam stavila više zbog boje i vizuelnog efekta. U pravu si za laneno seme, efekat mu je jači kada je samleven, možda bi mogla jedna količina lanenog semena da se samelje i posipa u tom obliku. I kod nas po pecivu posipaju cela zrna lanenog semena. Probaću nekom prilokikom sa mlevenim lanom.

      Избриши
  3. Draga Milena, želim ti Sretan 8. Mart! Mnogo osmijeha tokom cijele godine i ljepih trenutaka. Odličan recept.Imam jedno pitanje, može li se napraviti manja mjera "šašavog tijesta" odnosno kakav je omjer za pola količine? Unaprijed hvala!
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja imenjakinjo, hvala ti puno na lepim željama i čestitkama. Kasnim mnogo sa odgovorom, prenatrpana sam bila obavezama u zadnje vreme. Što se tiče količine za šašavo testo, može na pola da se smanji kod pripreme, ali to testo može dva tri dana da stoji u frižider i da svakodnevno otkineš komad testa i oblikuješ po želji. Naravno možeš i da pripremiš šta već želiš i još dok je mlako pečeno testo stavi u kesu i u zamrzivač. Veruj mi kad izneseš iz zamrzivača i ostaviš da se otopi, mekano je kao da si pripremala tog dana. A još ako malo obaciš i rernu i zagreješ, ima ukus kao da je trenutno pečeno. Često tako radim da mi se ne bi osušile kiflice nakon stajanja od dan dva. Pozdravljam te od srceta <3

      Избриши
    2. Draga Milena, Hvala ti na odgovoru i objašnjenju.
      Veliki pozdrav!

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi