Укупно приказа странице

Baklava sa urmama


Sastojci:
  • 20 tankih kora 
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g seckanih oraha
  • 50 g mlevenog keksa
  • 200 g seckanih urmi
  • 125 g margarina
  • 600 g šećera
  • sok od 1 limuna
  • ulje
Postupak:
Narendati čokoladu, dodati keks, seckane orahe i seckane urme pa sve zajedno izmešati. 
Staviti koru na radnu površinu i po njoj posipati par kapi ulja. Preko staviti drugu koru. Uz dužu stranu kore naneti 3 supene kašike pomešanih suvih sastojaka.
Umotati koru što čvršće u rolat. Pleh malo premazati uljem i staviti umotanu koru. Postupak ponoviti sa ostalim korama i sastojcima. Poređane rolate nožem izrezati na jednake delove.
Zagrejati margarin do ključanja i preliti preko rolovanih kora. Zagrejanu rernu sa 200 C smanjiti na  temperaturu od 180C i staviti da se peče oko 15-20 min, dok ne baklave ne postanu zlataste boje. Nakon pečenja ostaviti da se potpuno ohlade. 
Šerbet: U dublji sud staviti 400 ml vode da provri. Čim krene da vri dodati 800g šećera i sok od 1 limuna. Promešati i sačekati da se tečnost potpuno izbistri( zamućena je zbog velike koncentracije šećera) a zatim odmah skloniti sa vatre. Šerbet se izbistri pre nego što krene da vri ali bez obzira na to, gustina je potpuno odgovarajuća i neće nakon hlađenja da kristališe. Vreo sirup preliti preko hladnih baklava. Baklave okretati u više navrata da bi ravnomerno upile šerbet.

Bademi su za sledeću baklavu. 


Коментари

  1. Ja sam videla baklava sa suvim sljivama ili tresnjama :-) u poslasticarnicama. Sa urmama prvi put vidim, jel ukusno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidiš, ja nisam probala baklave sa suvim šljivama i sa trešnjama :-) dopadaju mi se te ideje, sobzirom da mnogo volim baklave, probaću te kombinacije. Sa urmama je baklava odlična, veruj mi.

      Избриши
  2. ako igda odlučiš da praviš zapamti sledeće: Suva šljiva ili trešnja se ne dodaje u nadev nego kad praviš ovako kao i ti na slici onda praviš kao pužić a u centru staviš šljivu ili trešnju :) <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidiš, pogrešila bih, zamislila sam da se šljive ili trešnje naseckaju i dodaju orasima ili čokoladi. Znači, uvije se rolat sa određenim filom i ceo se savije u pužić, pa tek odozgo šljiva ili trešnja. Definitivno moram da probam što pre. Hvala na savetu i odličnom predlogu draga moja <3

      Избриши
  3. Tako je, evo slike sa neta https://www.google.gr/search?q=baklavadakia+me+kerasia&prmd=mivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwif3rHWov3RAhWMPRQKHVMUCvcQ_AUICCgC#imgrc=Tg1ejyu2TWd3UM:

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni postovi