Укупно приказа странице

Pepitina Švarcvald torta - posno


Torti sam mogla da dam naziv Škorpija torta. Ne bih mnogo odlutala od suštine, one, kada je u pitanju razlog pravljenja. Slučajno ili namerno, tortu sam pripremala sinu za rođendan, a snaja je spremala mužu, mom bratu jel'te, isto za divan dan, dakle rođendan. I jedan i drugi su u horoskopu škorpije. O fizičkoj, a u dobroj meri i kakternoj sličnosti, da ne pričam. 
Da li se škorpijama dopala torta? 
Ako uzmemo u obzir da su i jedna i druga torta pojedene brzinom svetlosti i da je moj sin, pazite sad, NARUČIO SEBI IZNENAĐENJE tortom, da ga čeka kad za vikend dođe iz Niša. trebalo bi da im se dopala. 

Sastojci :
Za koru                                                                                       Za fil I:

  • 3 čaše (od 2 dl) vode                                                   - 400 g čokolade za kuvanje
  • 2 čaše šećera                                                             - 250 g margarina
  • 20 punih kašika brašna                                                - 200 g šlag krem-beli 
  • 1 kašičica sode bikarbone                                            
  • 4 kašike kakaoa                                                                Za fil II:
  • 2 štangle čokolade                                                  - 400 g zamrznutih višanja
  • 1 kašika mlevenog keksa                                       - 500 ml crvenog bistrog soka
  • 8 kašika ulja                                                           - kesica pudinga od vanile
  • 6 kašika džema od šljiva/kajsija                              - 10 kašika šećera                                                                                                   - 100 g margarina

Postupak: 
U dublji sud sipati vodu, dodati šećer i mešati dok se šećer potpuno ne istopi, zatim dodati ulje i džem i sve zajedno izmešati. Suve sastojke izmešati u posebnom sudu - brašno sa sodom bikarbonom, kakaom, rendanom čokoladom i mlevenim keksom. Dodati suve sastojke prethodnoj masi, dobro sjediniti i sipati u pleh obložen pek-papirom ( dimenzije pleha 40*40cm). Peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta ( zavisi od rerne, proveriti čačkalicom, ako je suva nakon bockanja testa, kora je gotova). 
Ispečenu, pa ohlađenu koru, podeliti na tri trake jednake širine. 

Fil I: Čokoladu staviti u sud na pari i otopiti. Margarin umutiti mikserom, penasto a zatim dodati otopljenu čkoladu pa sve zajedno sjediniti. Šlag krem umutiti sa hladnom vodom prema sadržaju sa kesice ( oko 150 ml). Sjediniti umućeni šlag sa čokolodnim filom. 

Fil II: Odmrznuti višnje i ostaviti ih da se potpuno ocede. U sok koji se ocedio iz višanja, dodati još bistrog crvenog soka tako da ukupna zapremina bude 500 ml ( koristila sam srveno šumsko voće sok, a može i sok od višanja, domaći ili kupovni). U sok staviti oceđene višnje, dodati 8 kašika šećera (  preostale dve kašike, od navedenih u sastojcima, koristiti za razbijanje puding praha) i svaiti da provri. Sadržaj kesice za puding izmešati sa 2 kašike šećera i 2-3 kašike hladne vode, promešati i sipati u sok sa višnjama kada provri. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati margarin i mešati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim staviti u frižider da se stegne( da bi fil bio čvrst). 

 
Filovanje: kora - fil I - fil II - kora - fil I - fil II - kora - fil I - fil II

Napomena: Najbolje je da se prvo pripremi fil II da bi se lepo ohladio i zategao za filovanje, pa tek onda krene sa pripremom kore i fila I. U suprotnom ako fil nije dobro ohlađen, počeće da se sliva sa strane prilikom filovanja ( što se meni desilo, pa su u sredini ostale samo višnje, ali je zato recept isprobala moja snaja uz napomenu da potpuno ohladi fil, te je torta ipala baš kao što je zamišljena).  



Obe škorpije su So Far Away trenutno....

Коментари

  1. Milena... nemam reči...jedino što mogu da kažem je O re mana mu... hahahaha, samo grčki jezik može da opiše kako se osećam. Ova torta izgleda super VAU, samo od boje mogu da znam da se meni jako dopada! Srećan rođendan svima koji slave. Tako je lepa da ne mogu sad ni čitati proceduru ali videla sam negde piše bistrog crvenog soka, pa kako to misliš? Bilo kakvog soka žellimo samo da bude crvene boje? Jel da bude svež, koncetrisan ili iz tetrapaka za decu? Jao ova torta me vrati na dane kad sam htela da jedem torte... u zadnje vreme kolači me ne prijaju ali ovo bih odmah probala!!!

    ОдговориИзбриши
  2. hhahaha teško je da kažem ime torte ali lako da je konzumiram odjednom! hihihihiihi

    ОдговориИзбриши
  3. poruk #3 :) Zašto dodati toliko margarina u filu čokolade? Ne bih dodala uopšte, mešati samo čokoladu i šlag i biće extra. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja na ovim divnim rečima. Hvala za čestitke i u sinovljevo i u bratovo ime <3 Što se tiče soka, koristila sam kupovni bistri sa ukusom crvenog voća, snaja moja je koristila domaći sok od višnje, tako da može bilo koji crveni sok koji može u takvom obliku da se pije. Margarin sam dodala da bi fil bio čvrst, torta je poprilično teška, ne znam da li bi čokolada sa šlagom imala tu čvrstinu da izdrži sve nadeve i korice koji se ređaju jedni na druge. Težina torte je oko 3 kg, nisam je merila ali bih rekla da ima toliko. Hvala ti još jednom. od srceta <3 Sada idem malo kod tebe na blog da vidim šta si ti to lepo spremala umeđuvremenu <3

      Избриши
  4. Hvala, ja ovako pravi mganas i filujem torte, nimaju sigurno 2-3 sloja i odicno stoje... Hvala na informacijama!

    ОдговориИзбриши
  5. pravilno da kažem nije ganaš već muš kad mešamo šlag i čokoladu.

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Milena blogoprijaeljica moja :) ovaj novi izgled u Blogger mi ne kaže koliko ima komentare da proverimali sad vidim da ima puno, nadam se da ih sve vidim... I naravno sve odgovaram. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Laku noć ti želim, draga moja Grkinjo <3 Odoh da pročitam tvoje odgovore. Pozdrav od srceta <3

      Избриши
    2. Ne mogu da nađem tvoje odgovore, nigde...

      Избриши
  7. I kako je super sto moze neko da pravi ovakvu poslaaticu i to posno!!!!!!! Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaću tako da napravim fil, već imam u planu nešto slično ali kao kolač, tada mogu da isprobam tvoju kombinaciju fila. Pozdrav draga moja <3

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi