недеља, 29. новембар 2015.

Kokos krofne


Sastojci:
  • 800 g brašna
  • 2 žumanca
  • 300 ml mlakog mleka
  • 50 ml ulja
  • kesica suvog kvasca
  • kašika šećera
  • kašičica soli
  • malo rendane limunove kore
  • ulje za prženje
  • GLAZURA
  • 100 g čokolade 
  • 50 g kokosovog brašna
Priprema:

U  oko 600 g brašna sipati kesicu kvasca, šećer, so, rendanu limunovu koru, a zatim dodati jaja, zejtin i toplo mleko i sve kašikom izmešati dok se ne sjedine sastojci. Mešanje zatim nastaviti ručno uz dodavanje ostatka brašna dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi. Prekriti testo krpom i ostaviti da odstoji, da nadođe. Zatim testo premesiti, radnu površinu posipati brašnom i na njoj oklagijom rastanjiti testo do debljine od 1 cm. Čašom ili modlom za krofne(prečnika 7 cm) vaditi krugove za krofne a manjom rakijskom čašom vaditi sredinu. Tako oblikovane šiplje krofne ređati na površinu posutu brašnom, prekriti krpom i ostaviti da odstoje 15-20 minuta. Ostatak testa premesiti i postupak ponoviti sve dok se svo testo ne oblikuje u krofne.

U dublji sud zagrejati ulje i polako spuštati krofne da se prže ( krofne se stavljaju u ulje obrnuto od onog kako su bile poređane pre pečenja). Dubina ulja mora da bude dovoljna da krofna ne dodirne dno kada se stavlja na prženje. Velikom rešetkastom kašikom okretati krofne dok sa obe strane ne dobiju boju meda, a zatim ih vaditi i stavljati na papir da upiju masnoću.


Čokoladu za kuvanje otopiti sa 2 kašike vode i 2 kašike ulja i u tako pripremljenu glazuru uranjati jedan deo krofne. Da bi se kokos zalepio za glazuru, najbolje je da se posipa dva-tri minuta nakon nanošenja glazure, kad se čokolada ohladi a još nije stegnuta.

20 коментара :

  1. pre nekoliko minuta sam pozelela da jedem ovo.i sad vidim to ispred mene ovde.Ja ne razumem ovo:krofne se stavljaju u ulje obrnuto od onog kako su bile poređane pre pečenja),zasto je tako? Nisam znala da treba da rastanjiimo toliko testo da bude tako ravan, mislila sam da treba da pravimo malo male krofne kao djevrecice.nisam znala da je kokosovo brasno zapravo suvi rendan kokos.
    Srecna nova godina ti zelim i dobro dosla nazad.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro jutro i sve najbolje zelim i ja tebi draga Grkinjo. Krofne se spustaju u ulje suprotnom stranom od one kako su stajale da ne bi narasle samo sa jedne strane tokom przenja, da bi dobile lepi okrugli oblik. Velicina krofni(djevrecica) je proizvoljna. Pravila sam i manje, ove su velike, skoro kao tacna solje za kafu. Sto se tice debljine testa, u odnosu na ono koliko rastanjis, ona se u toku przenja skoro tri puta poveca. Rendani kokos je pravilnije da se navede. Sad razmisljam bas o tome, ipak je kokosovo basno drugaciji oblik. Naviklo se ovde na taj izraz i tako se odomacilo.
      U nekom proslom periodu sam zapostavila bila blog zbog obaveza i lose organizacije. Resila sam da to ispravim. Pozdravljam te od srceta!

      Избриши
    2. Dobro jutro i sve najbolje zelim i ja tebi draga Grkinjo. Krofne se spustaju u ulje suprotnom stranom od one kako su stajale da ne bi narasle samo sa jedne strane tokom przenja, da bi dobile lepi okrugli oblik. Velicina krofni(djevrecica) je proizvoljna. Pravila sam i manje, ove su velike, skoro kao tacna solje za kafu. Sto se tice debljine testa, u odnosu na ono koliko rastanjis, ona se u toku przenja skoro tri puta poveca. Rendani kokos je pravilnije da se navede. Sad razmisljam bas o tome, ipak je kokosovo basno drugaciji oblik. Naviklo se ovde na taj izraz i tako se odomacilo.
      U nekom proslom periodu sam zapostavila bila blog zbog obaveza i lose organizacije. Resila sam da to ispravim. Pozdravljam te od srceta!

      Избриши
  2. Hvala puno na informacijama, pomoci ce mene da bolje pravim krofne kad cu konacno to odluciti! Mada bih zelela imati onaj kalup da ih pecem u rernu jer ne volim przeno, ipak neke stvari su bolje originalno :-) Hvala na zeljama takodje 🎆
    P.S zelela bih da vidm i slane recepte ovde.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno si u pravu i za pecene krofne, da su zdravije a posebno za slane recepte. Razmisljala sam pre neki dan kako dugo nisam pripremala nesto slano i evo, ti si mi potvrdila da je vreme da se posvetim tome.
      Pisem preko telefona i ne snalazim se najbolje, vidim da su mi dve poruke otisle jutros. Uvezbacu pisanje i rukovanje uskoro. Pozdrav!💖

      Избриши
  3. Aa evo ih pise iz 2015... Ja sam to mozda videla u tvoj google plus pa kliknula i dosla ovde i mislila sam da je to novi recept..ok, izvini!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li ja tebe pratim na G+? Daj mi znak sa tvog naloga da te zapratim ako već nisam :-)

      Избриши
    2. Ja nemam googleplus, ne koristim nalog da objavim nesto ili da kazem nesto, samo u blogu mozes videti recepte, ne volim drustvene mreze, nekad sam imala pinterest i ja i moj blog ali brisala sam jer oni ne rade kako treba

      Избриши
  4. Zsravo Milena ovih dana pogledala sam dosta recepta za donuts a zakljucak je da svi koriste iste sastojke ali drugom redom. Ali zelim da te pitam koja je razlika izmedju mekike i krofne jer vidim da i mekike isto izgleda sto se testo tice a sastojci su isti..donuts, krofne, berliner i mekike i nas lukumas meni isto izgledaju.. ��neko stavi puter neko ulje, takve su razlike. Bojim se sa nece iapasti mekano kao ono sto kupim, zelela bih kako ovo na slici izgleda unutra.jel vazdusasto ili kao hleb, jel mekano a jel isto mekano sutradan? Hvala📬

    ОдговориИзбриши
  5. Testo za mekike je mnogo mekše nego za krofne i lepljivo je dosta. Ovaj recept koji sam pripremala je takav da su krofne mekane, i ako ne vadiš krugove nego ih pripremaš kao cele krofne, one unutra imaju šupljinu. Imam objavljen i takav recept. Pozdravljam te od srceta <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aha... sad sam shvatila! Hvala. onda su mekike nešto kao fritule? E to nisam znala , da ako pravimo cele bice prazno u centru. Zelim da napunim marmeladom i sl. ali bojim se da ne bude tako gusto unutra i da ne moye da se stavi marmelada...

      Избриши
    2. Jedna polovina krofne je šuplja, to možeš da primetiš kada budu pržene, tu probušiš i špricem za tortu ubaciš marmeladu ili krem. <3

      Избриши
    3. Ja sam pravila moje juce a nisu bile prazne. Ali dovoljno mekane da udje nadev. Danas sam pravila nekw druge slane a u pocetku nekw bile nekako prazne ali kasnije kad su malo ohladili bili puniji...nema veze, ukusno je svakako.

      Избриши
  6. ja sam tak ooduševljen tvojim receptima da ako pravim sve što mi se dopada moj blog bice polako pun slano slatko pepito i na trufne hahaha a to ne zelim , ali zelim i ja da probam i srecna sam sto sve ispadne tako ukusno i uspesno! ne brini necu objaviti sve tvoje recepte. ti si tako dobra kuvarica. Bravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja Grkinjo. Uživaj u receptima i naravno po želji objavi a za ono što ne objaviš, javi mi utiske. Pozdravljam te od srceta <3

      Избриши
  7. Neki problem ima tvoj sajt pise neato sto ne znam prevoditi a nestane a ne mogu da vidim dugo, nekad pisem komentar a odmah kad pise objavljenje desi sw to a posle nema sta sam poslala, ali dobijem u mejl jer imam "obavsti me"🐝 sta se desava

    ОдговориИзбриши
  8. Nesto o uverenju bezbednosti pise ne znam tacan prevod

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Grkinjo, opet sam imala zastoj u obilasku bloga. Ne znam šta se to dešava sa blogom, kakva je to greška. Meni ništa ne prijavljuje..... Vidim da si mi ostavljala komentare na nekim postovima. Pozdravljam te od <3

      Избриши
  9. Zdravo, ne razumem ,ne mozes videti moj blog? Moj blog je dostupan a ljudi vide slobodno, trenutno vide iz Srbije i Hrvatske kako vidim.. A sad o tvom ne znam zasto pise ovako, pozdrav iz Grcke, prijatno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam pisala o tome da ne mogu videti tvoj blog, nego da mi nije jasno šta se dešava sa mojim blogom. Pozdravljam te!

      Избриши

Pepito i tufne na mreži