субота, 21. новембар 2015.

Baklava sa orasima i keksom


Sastojci ( za 16 baklava)
  • 8 tankih kora za pitu/baklave
  • 200 g mlavenih oraha 
  • 50 g seckanih oraha
  • 100 g mlevenog keksa
  • 50 g suvog grožđa
  • ulje
  • 300 g šećera
  • kriška limuna
Postupak

Kore podeliti na pola po dužini. Polovinu novoformirane kore poprskati uljem, preklopiti suvim delom, pa opet malo poprskati uljem (kao na slici). Preko kore ravnomerno rasporediti punu kašiku mlevenih oraha, malo seckanih oraha, kašiku mlevenog keksa i par zrna suvog grožđa. Ivice kore presavitjati u trouglove (kao na slici) i ređati u uljem podmazan pleh.  



Rernu, koja je prethodno zagrejana na 250 C smanjiti na 200 C i staviti pleh sa baklavama. Peći oko 15 minuta. 
U sud staviti 200 ml vode da provri. Dodati 300 g šećera, krišku limuna i kuvati dok se sirup ne izbistri, tj.dok ne počne da vri.
Vruće baklave preliti vrućim sirupom. Posle nekoliko minuta okrenuti svaku baklavu, ostaviti malo da odstoji, pa ponoviti postupak okretanja.  



Nouvelle Vague, jes!

3 коментара :

  1. Zanimljivo! Dodala sam keks u pitu od bundeva i bilo fantasticno! U metu sam videla dosta recepata baklava sto nisu bakleve po mom misljenju, ovo ok je i cini mi se da je keks ovde jako interesantan! Bravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Keks mi nekako upotpuni ukus baklave, kad se natopi šerbetom lepo poveže orahe i da neki sočniji ukus. Orasi imaju malo opor ukus, keks to ublaži. Više volim baklavu u kojoj ima i keksa. Draga moja, izvini što ti ranije nisam odgovorila, ova nedelja mi je bila baš natrpana, nisam stigla ni da skoknem do bloga. <3

      Избриши
    2. Vau vau!!! Kako lepo si rekla! Sad zelim jedan komad takve baklave! :-)
      Ok je i ne mari, imas i sina iporodice, to je iznad svega!
      :-) Ostalo moze da ceka!

      Избриши

Pepito i tufne na mreži