Tortice
Tortice
Sastojci:
-
5 jaja
-
330 g šećera
-
800 ml mleka
-
200 ml ulja
-
200 g mlevenih pečenih lešnika
-
50 g seckanih pečenih lešnika
-
150 g brašna
-
1 kesica praška za pecivo
-
marmelada ili džem
po ukusu ( 3-5 kašika)
-
1 kesica praška za
puding sa ukusom vanile (40 g)
-
400 g crne čokolade za kuvanje
-
100 g bele čokolade za kuvanje
-
1 kesica vanilin šećera
-
50 g margarina
-
100 g suvog grožđa
-
500 ml slatke pavlake
-
2 kašike ruma.
Kora:
Pre mućenja kore, u podvojenu posudu izmešati
zajedno suve sastojke: 100 g mlevenih lešnika,
150 g brašna i prašak za pecivo. Odvojiti zatim belanca od žumanaca. U dublji
sud mikserom umutiti belanca u čvrst šne.
Uz neprestano mućenje dodati 200 g šećera u belanca, zatim dodati jedno
po jedno žumance. Kad masa postane penasta dodati
100 ml mleka i 200 ml ulja i nastaviti kratko mućenje mikserom ( oko minut). Izmešane
suve sastojke dodati u umućenu masu i lagano žicom sjediniti. Dobijenu masu za
koru sipati u pleh (dimenzija 40*40 cm) obložen pek-papirom i staviti a se
peče. Temperature rerne pre pečenja treba da bude 200 C a nakon ubacivanja
pleha, smanjuje se na 180 C. Kora se peče oko 15 minuta, u zavisnosti od jačine
rerne.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim čašom ili
okruglim kalupom prečnka 5 sm vaditi krugove iz kore. Ostatke kore izmrviti na
krupnije komadiće i osaviti sa strane.
I deo: džem ili marmelada kojom se mažu tortice,
neophodno je da bude u žitkom stanju. Koristila sam domaći džem od ruskih
šljiva, koji je skoro želatiziran, te sam na 3 kašike žema dodala vodu (oko 50
ml) i kašiku ruma i zarejala uz neprestano mešanje. Na svaki krug naneti kašiku
džema.
II deo: Skuvati puding prema sadžaju sa kesice – 500 ml
mleka, 40 g praška za puding i 80 g šećera. Vruć puding stavljati kašikom na
tortice, preko dela sa džemom. Puding je redak i lepo se nanosi i razliva, te
je za jednu torticu dovoljna jedna kašika pudinga. Ne potroši se cela količina
pripremljenog pudinga, ostane skoro četvrtina koja nije više potrebna za kolač
te može da se upotrebi u neke druge svrhe.
III deo: U sud sa izmervljenom korom dodati 100 g
mlevenih lešnika, 50 g seckanih lešnika, 100 g suvog grožđa i promešati. U posebni
sud sipati 200 ml mleka i 150 g šećera i staviti da provri. Dodati 100 g crne
čokolade za kuvanje i 50 g margarina i mešati dok se ne otope. Vruće sipati u
sud sa izmrvljenom korom, lešnicima i suvim grožđem, dodati kašiku ruma i
lagano sve sjediniti. Fil se stavlja
preko pudinga na torticama još dok je vruć i to po jedna skoro puna supena
kašika.
IV deo: zagrejati 300 ml slatke pavlake, dodati 300 g
crne čokolade, izmešati da se lepo otopi i ostaviti da se ohladi, a zatim
staviti u frižider da bi se potpuno ohladilo. Mikserom mutiti hladan fil dok ne
postane penast a zatim napuniti špric za ukrašavanje i naneti preko fila na
torticama.
V deo: zagrejati 200 ml slatke pavlake, dodati 100 g bele
čokolade za kuvanje i mešati dok se ne otopi. Ohladiti dobro, kao i sa
prethodnim tamnijim filom, i umutiti mikserom. Ovaj deo je vazdušastiji od
prethodnog koji je kremastiji. Fil staviti u špric za dekoraciju i nafilovati
tortice.
Kao dodana dekoracija
- 50 g rendane čokolade za kuvanje.
Napomena: IV i V
deo mogu da se pripreme i dan unapred, da bi se dobro ohladili filovi pre
mućenja. Najbrža varijanta je da se prvo uključi rerna, onda zagreva pavlaka za
IV deo, pa za V deo, zatim se sve to lepo osavi da se hladi do temperature pod
kojom može da se ubaci u frižider i obloži se pleh pek-papirom (pre
postavljanja papira, pleh namasti margarinom, tek onda staviti papir). Kad su
ove pripreme gotove, pristupa se mućenju kore ( postupak opisan na početku
recepta).
Коментари
Постави коментар