Укупно приказа странице

Tortice



Tortice
Sastojci:
-          5 jaja
-          330 g šećera
-          800 ml mleka
-          200 ml ulja
-          200 g mlevenih pečenih lešnika
-          50 g seckanih pečenih lešnika
-          150 g brašna
-          1 kesica praška za pecivo
-          marmelada ili džem po ukusu ( 3-5 kašika)
-          1 kesica praška za puding sa ukusom vanile (40 g)
-          400 g crne čokolade za kuvanje
-          100 g bele čokolade za kuvanje
-          1 kesica vanilin šećera
-          50 g margarina
-          100 g suvog grožđa
-          500 ml slatke pavlake
-          2 kašike ruma.

Kora:
Pre mućenja kore, u podvojenu posudu izmešati zajedno  suve sastojke: 100 g mlevenih lešnika, 150 g brašna i prašak za pecivo. Odvojiti zatim belanca od žumanaca. U dublji sud mikserom umutiti belanca u čvrst šne.  Uz neprestano mućenje dodati 200 g šećera u belanca, zatim dodati jedno po jedno žumance. Kad masa postane penasta dodati 100 ml mleka i 200 ml ulja i nastaviti kratko mućenje mikserom ( oko minut). Izmešane suve sastojke dodati u umućenu masu i lagano žicom sjediniti. Dobijenu masu za koru sipati u pleh (dimenzija 40*40 cm) obložen pek-papirom i staviti a se peče. Temperature rerne pre pečenja treba da bude 200 C a nakon ubacivanja pleha, smanjuje se na 180 C. Kora se peče oko 15 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim čašom ili okruglim kalupom prečnka 5 sm vaditi krugove iz kore. Ostatke kore izmrviti na krupnije komadiće i osaviti sa strane.
I deo: džem ili marmelada kojom se mažu tortice, neophodno je da bude u žitkom stanju. Koristila sam domaći džem od ruskih šljiva, koji je skoro želatiziran, te sam na 3 kašike žema dodala vodu (oko 50 ml) i kašiku ruma i zarejala uz neprestano mešanje. Na svaki krug naneti kašiku džema.
II deo: Skuvati puding prema sadžaju sa kesice – 500 ml mleka, 40 g praška za puding i 80 g šećera. Vruć puding stavljati kašikom na tortice, preko dela sa džemom. Puding je redak i lepo se nanosi i razliva, te je za jednu torticu dovoljna jedna kašika pudinga. Ne potroši se cela količina pripremljenog pudinga, ostane skoro četvrtina koja nije više potrebna za kolač te može da se upotrebi u neke druge svrhe.
III deo: U sud sa izmervljenom korom dodati 100 g mlevenih lešnika, 50 g seckanih lešnika, 100 g suvog grožđa i promešati. U posebni sud sipati 200 ml mleka i 150 g šećera i staviti da provri. Dodati 100 g crne čokolade za kuvanje i 50 g margarina i mešati dok se ne otope. Vruće sipati u sud sa izmrvljenom korom, lešnicima i suvim grožđem, dodati kašiku ruma i lagano sve sjediniti.  Fil se stavlja preko pudinga na torticama još dok je vruć i to po jedna skoro puna supena kašika.
IV deo: zagrejati 300 ml slatke pavlake, dodati 300 g crne čokolade, izmešati da se lepo otopi i ostaviti da se ohladi, a zatim staviti u frižider da bi se potpuno ohladilo. Mikserom mutiti hladan fil dok ne postane penast a zatim napuniti špric za ukrašavanje i naneti preko fila na torticama.
V deo: zagrejati 200 ml slatke pavlake, dodati 100 g bele čokolade za kuvanje i mešati dok se ne otopi. Ohladiti dobro, kao i sa prethodnim tamnijim filom, i umutiti mikserom. Ovaj deo je vazdušastiji od prethodnog koji je kremastiji. Fil staviti u špric za dekoraciju i nafilovati tortice.
Kao dodana dekoracija  - 50 g rendane čokolade za kuvanje.












Napomena:  IV i V deo mogu da se pripreme i dan unapred, da bi se dobro ohladili filovi pre mućenja. Najbrža varijanta je da se prvo uključi rerna, onda zagreva pavlaka za IV deo, pa za V deo, zatim se sve to lepo osavi da se hladi do temperature pod kojom može da se ubaci u frižider i obloži se pleh pek-papirom (pre postavljanja papira, pleh namasti margarinom, tek onda staviti papir). Kad su ove pripreme gotove, pristupa se mućenju kore ( postupak opisan na početku recepta).





Коментари

Popularni postovi