Укупно приказа странице

Punjene čokoladne urme sa ukusom ruma


Кada su u pitanju slatke stvari, favorizujem one ekstremno slatke: ratluke, alvu, šampitu, razna kuvana slatka, baklave i ostale šerbetom zalivene đakonije, i urme. Urme, pa da! E sad, prednost imaju one napola sušene urme pakovane u kutiji od 500 i nešto grama, istočnjačke, koje sam pre nekog izvesnog vremena pronašla na pijaci. Sočne, preslatke, za dušu i prste lepljive, mesnate, lepe, modro plave,....ma jednom rečju - n e o d o lj i v e!
Ako uzmemo u obzir da se lepo za lepo lepi, meni se, za pomenute pronađene preslatkoće, a i za srce, prilepio recept moje drage prijateljice, blogreke iz Grčke (KuvaricaGR), koji sam negde baš u to vreme pronašla na njenom blogu. Pa posle neka neko kaže da slučajnosti ne postoje!
Zašto sam ovoliko čekala od isprobam recept? Hm...vrag bi ga znao, valjda nas ima raznih, malčice mazohistički nastojenih, kojima je naslada veća ako je potkrepljena trpljenjem i iščekivanjem. No, to sad nije bitno. Da se vratim na recept, koji sam malo modifikovala u odnosu na njen koji se nalazi OVDE. Fil je kreiran u stilu- sjedini trenutne najbolje sastojke. Zato u receptu i stoji pored skoro svakog sastojka ono "oko". Poenta je da se dobije količina fila od jedne pune šolje za belu kafu i to dovoljne gustine za glatko punjenje.
I, da se ne zaboravi
ili smetne s uma,
rum obavezno,
nikako bez ruma!

Sastojci:

Postupak:

Urme raseći do pola po dužini i izvaditi im koštice. Prokuvati šećer sa 150 ml vode. Skloniti sa vatre i dodati mleveni keks, orahe(seckane i mlevene) i kesicu rum šećera. Sjediniti sastojke i dobijenim filom puniti urme. Spojiti rasečene strane i formirati urmu. 
Čokoladu otopiti sa 3 kašike ulja. Viljuškom ili rešetkastom kašikom spuštati urme u čokoladu i ređati na rešetku. Dekorisati urme po želji.


Jednom davno, nosala sam da pepito pantalone, do pola lista, popularno nazvane "cigaret". Odveo me tata kod dobrog krojača. Kazao mi - taj nikad nije omašio, veruj mi. Kapute šije gospodi godinama, te tebi jednoj neće da potrefi, ih. 
I bile su mi neviđeno šmeksi. 

Коментари

  1. Draga Milena :)Lepo su ti ispale urme. :) Ipak vidim da je fil puno drugačiji, ti bi mogla reči da samo ideju si dobila kad si videla moj recept :) nisi trebala da me pitaš jer mislim da je nešto drugo. i ukus je različit sigurno. Želim i ja da kupim one srculence da dekorišem slatkiše, nekad sam ih videla a nisam ih kupila. Zanimljivo je ono što si pravila da ih napuniš, nešto kao marcipan od oraha :)
    Slatko i elegantno izgledaju, kao neke čokoladice koje se prodaju u malim poslastičarnicama na male količine...
    U jednoj samoposluzi sam našla mini flašice ruma koje možemo koristiti u slatkišima. Pogledaću ponovo i možda da kupim da probam i ja.
    Sledeći put probaj i sa suvim šljivama, suva šljiva i orah ukusna je kombinacija!
    Bravo Milena, najbolja blogerokuvarice Srbije! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja Grkinjo <3 Probaću još neke voćne kombinacije, suve šljive, suve kajsije isto, videćemo šta će da ispadne. Loše ne može da bude, to je sigurno.

      Избриши
  2. ne razumem šta znače ove rečenice :)
    1. meni se, za pomenute pronađene preslatkoće, a i za srce,
    2.valjda nas ima raznih, malčice mazohistički nastojenih, kojima je naslada veća ako je potkrepljena trpljenjem i iščekivanjem.
    Dosta novih reči vidim kod tebe, uči me., objasni :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slatko si me nasmejala :) Probaću da ti objasnim šta sam rekla u navedenim rečenicama
      1) urme koje sam kupila bile su toliko slatke i ukusne da sam im dala naziv "preslatkoće" -preslatke urme. Izreka koju sam napisala - lepo se za lepo lepi, može da se primeni na urme koje sam našla i tvoj recept koji je odlično prišao(prilepio) urmama i mom srcu. Kada kažemo da nam se nešto zalepilo za srce, to znači da nam se mnogo dopalo. Nadam se da sam uspela da pojasnim rečenicu.
      2) mazohistički nastrojeni ljudi zadovoljstvo osete tek ako su na neki način mučeni. Ako sam sebe dovodiš u stanje da trpiš i očekuješ, nadaš se, želiš, a pustiš da ipak još malo vremena prođe dok se ne desi situacija, onda je takvim osobama zadovoljstvo veće kada se situacija dogodi. Tu neku osobinu imam i ja, slađe mi je nešto ako se nadam duže i čekam da se desi, da probam. Valjda sam uspela i ovo da objasnim. Pitaj ako sam opet bila nejasna.
      Laku noć draga moja Grkinjo <3

      Избриши
    2. Shvatila sam, dobra si učiteljica srpskog jezika! haha
      Hvala i lep dan ti želim.

      Избриши
  3. U google plus pises da si naala recept..KuvaicaGR, fali , molim ispravi mozda postoji takvo ime drugde a to nisam ja☺��

    ОдговориИзбриши
  4. U google plus pises da si naala recept..KuvaicaGR, fali , molim ispravi mozda postoji takvo ime drugde a to nisam ja☺💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ispraviću grešku :-) Nisam primetila i verovatno ne bi obratila pažnju. Hvala <3<3<3

      Избриши
  5. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  6. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  7. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde je malo drugačija kombinacija, šljive i badem. Misliš da je u pitanju zloupotreba? Možda je autor tog bloga sam došao na ideju da pripremi ovu poslalsticu? A možda je ideja potekla videvši tvoj recept.... Izvini ako si osetila neprijatnost zbog toga. Pozdrav iz toplog Bora <3

      Избриши
    2. I ja sam pisala sljive ili urme

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi