Укупно приказа странице

Posne breskvice



Breskvice spadaju u red pipavih kolača za pravljenje, mrsnih po nekom tom prvom receptu kojeg ima moja mama. Ona ih je ranije pravila ogromantne. Ličile su, izgledom i veličinom, na prave pravcate breskve, ubrane sa drveta. Ovih dana mama je pronašla recept u nekim novinama za posne breskvice, isprobala istog trenutka, pa je isti telefonskim putem iz Prćilovice doputovao do Bora i u moju kuhinju.
Što se veličine ovih breskvica tiče, pravila bi ih ona opet nako velike, duplirala bi početnu smesu, znam sigurno, ali ne ide da međ sitne slavske kolače trećinu tanjira zauzme jedna breskava. S tim u vezi, kuglice od testa veličine oraha u ljusci, spadoše na veličinu lešnika u ljusci i breskve dobiše pristojni slavski gabarit i svoje mesto na tanjiru u spektru ostalih sitnih kolača.
Moja mama je inače učiteljica u penziji, a aktivna je kućevno, pčelarski i poljoprivredno kao da je u četrdesetim i da ih ima tri u jednoj najmanje. Samim tim ona i dalje daje domaće zadatake svima nama i ocenjuje, naravski. Iz iskustva ovo kažem, kao njen sadašnji i bivši učenik.
Domaći zadatak urađen, učiteljice, pardon, mama, hoću peticu. Zaslužila sam.

Sastojci:

  • 2 kašike gustina
  • 1,5 kašika posnog mleka u prahu (sojino)
  • 200g šećera + oko 300g za šerbet i dekoraciju
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 100 ml ulja
  • oko 500g brašna
  • oko 6 kašika džema 
  • prehrambene boje u prahu(žuta, narandžasta, crvena) 
Postupak: 
U dublji sud sipati gustin, dodati 6 kašika mlake vode i mešati dok se ne otopi. U manji sud sipati 100ml mlake vode, dodati mleko u prahu, otopiti a zatim sipati u sud sa gustinom. Dodati 200 g šećera, sodu bikarbonu i ulje. Mešati sastojke kašikom dok se šećer potpuno ne otopi. Sud poklopiti i staviti u frižider da odstoji 90 minuta. 
Brašno postepeno dodavati u smesu, mešati kašikom kod je to moguće a zatim mesiti rukom. Smesa treba da bude dovoljno tvrda i glatka da bi se od nje formirale kuglice. 
Pleh obložiti pek-papirom i zagrejati rernu na 180 C. Od oblikovanog testa formirati kuglice veličine lešnika sa ljuskom. Ređati u pleh sa malim razmakoam. Peći u zagrejanoj pećnici oko 10 minuta(treba da ostanu beličaste nakon pečenja). 
Pečene loptice nožem izdubiti sa dna tako da budu šuplje iznutra ali da ivice loptica ostane cele. U džem dodati mrvice od dubljenja loptica, nekoliko kašika da smesa ne bude previše tvrda. Tako pripremljenim filom puniti loptice i spajati po dve. 
U sud sipati 150g šećera i 100ml vode i staviti na šporet da provri. Kuvati šerbet kratko, minut-dva i ostaviti da se prohladi. 
U tri male činijice rastvoriti prehrambene boje sa vodom(po trećina kesice sa bojama, nema potrebe cela kesica za ovu količinu). 
Breskvice provlačiti kroz šerbet, zatim u žutu boju samo po obodu, a obraze breskve samo pipnuti u narandžastu pa u crvenu ( ili samo u jednu od ove dve, kombinovala sam razne varijacije, s tim što  je žuta po obodu bila obavezna). Ofarbane breskve ređati na pek papir da se malo prosuše. Desetak breskvica ofarbati a zatim ih valjati u kristal šećer redosledom počevši od prve provučene kroz šerbet, zatim nastaviti sa farbanjem preostalih. Ako su breskve previše mokre, šećer se previše lepi i izgleda mokro, a ako su previše suve, šečer neće lepo i ravnomerno da se rasporedi, iz tog razloga se kombinuje farbanje i valjanje u kristal šećer.

Dusty Springfield - Son of a Preacher Man

Коментари

  1. Анониман12/12/2016 5:30 AM

    Fantastično napravljeno. Moram d apriznam pokušala sam i sama da ih naprvaim ali nikad ovako lepo ne ispadnu, pa ih obično moji ukućani pojedu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Meni je ovo prvi put da pripremam ove posne, mrsne sam spremala i nekako su mi bile sipkave, i neravne, nisam bila zadovoljna izgledom. Kod ovih posnih, nema promašaja, testo je glatko, kolačići su fino oblikovani, verovatno zbog gustina i mleka, i naravno poid uslovom da se šećer potpuno otopi pre mešenja. Prezadovoljna sam kako su ispale. Mada ovaj recept i ne mora nužno da bude posan. Puno pozdrava i sve najbolje u Novoj <3

      Избриши
  2. breskvice su prva liga,kad to Daja kaze,mora da je tako!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Milena, divan recept. Breskvice sjećaju na djetinjstvo. Uvijek su bile posebne i mi smo ih voljeli. Kako tada, tako i danas!
    Tebi i tvojoj porodici želim Sretnu Novu Godinu.
    Da Vam se ostvari ono što Vi poželite!
    Srdačan pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja imenjakinjo <3 Puno sreće i zadovoljstva u Novoj 2017.god želim ti od srceta <3

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi