субота, 02. децембар 2017.

Merak ćufte



  • šašavo testo (recept ovde )
  • 350 g mlevenog mesa
  • 2 jaja
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • so, biber, vegeta
  • ulje za prženje
  • 13 listića trapista 
  • kašika maslaca
  • 1,5 kašika kečapa
  • kašičica belog luka u prahu
  • susam

Priprema:

       Mlevenom mesu dodati jaja, prezle i beli luka, dodati, so, biber i vegetu po ukusu pa sve zajedno energično zamesiti. Prekriti prijanjajućom folijom, ili poklopiti sud poklopcem i ostaviti u frižider da odmori 30 minuta. 
      Smesu od mlevenog mesa podeliti na 26 jednakih delova, formirati ćuftice i pržiti na ulju, tako da svaka ćufta bude uronjena u ulje tokom prženja. Prženje je najpraktičnije u malom dubokom sudu, u kome mogu da stanu 2-4 ćufte, zbog potrošnje ulja. Gotove ćufte prohladiti pre dalje pripreme. 
       Od ranije pripremljene količine šašavog testa pokidati 26 kuglica čija veličina treba da bude dva puta veća od samih ćufti. Svaku kuglicu otkinutog testa pritisnuti na na dlan da se formira krug, unutar kruga staviti ćuftu umotanu u polovinu lista trapista i zaviti krajeve testa u loptu. Postupak nasaviti dok se ne utroše pripremljene ćufte. Loptice ređati jednu do druge u pleh podmazan uljem. 


        Kašiku otopljenog maslaca pomešati sa kečapom i belim lukom a zatim smesom premazati svaku lopticu od testa i posipati susamom. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta a zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko pola sata (zavisno od jačine rerne). 



      NAPOMENA: Slika sa pivom je varijanta bez trapista, premazana smesom maslaca, kečapa i peršuna. Loptice sam ređala u tepsiju sa malim razmakom izmađu, pa jufke nemaju lep sferični oblik, ali zato ukus ne manjka. Još ovako zalivene pivom..... ih, merak!




Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži