Kolač torta
Za sečenje okruglih torti treba veština ili matematički proračun koji obuhvata podelu na osmine, šesanestine, i ostale sledne -ine nezgodne za izgovaranje. Bez navedenih sposobnosti izgled sečenih parčadi varira od dugih vitkih do kratkih zdepastih. Nezgodno je to kad imaš više usta u iščekivanju, i kad se nekima zalome baš takvi, nestandardni parčići. Dođe kao da su ti, degustatori, u neku ruku uskraćeni zato što su im komadi krnji ili flispapirni. Zato najbolje prođu oni koji dobiju po sredini navedenih krajnosti. To em liči na parče em je reprezentativni uzorak (zakači sve što je umetnuto). Posebno je ovo bitno kod torti u koje se ubacuje svašta nešto secnuto, rendano, ovo, ono.
Greota bi bila da, u takvim slučajevima, neko ostane uskraćen. Života mi mog.
Iz navedenih razloga recept, koji je izvorno za tortu (i to okruglu), preinačila sam u kolač i smesu izlila u duguljast četvrtasti pleh. Čik sad da neko dobije manjevredni komad ovog slatkog zadovoljstva!
Sastojci:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera + 600 g
- 100 g lešnika (ili oraha)
- 100 g mlevenih oraha + 10 kašika
- 100 g ratluka
- 100 g čokolade + 150 g
- 100 g suvog grožđa
- 4 kašike brašna + 2 kašike
- prašak za pecivo
- Rum šećer (Dr.Oetker)
- 1/2 l mleka
- 20 kašika mlevenog keksa.
Postupak:
Iseckati lešnike(orahe) i ratluk, 100g čokolade krupno narendati. U dublji sud dobro izmešati sekani lešnik, ratluk, suvo grožđe, mlevene orahe, rendanu čokoladu, brašno i prašak za pecivo da se sastojci rasporede po smeši.
Pripremiti sirup da bi se ohladio pre posipanja: Staviti 1/2 l vode da provri. Dodati 300g šećera i kuvati dok se tečnost ne izbistri.
Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti mikserom belanca. Postepeno dodati 10 kašika šećera bez gašenja miksera i mutiti dok šne ne postane čvrst, Dodati vanilin šećer i žumanca a zatim nastaviti mućenje mikserom dok masa ne bude penasta i čvršća. Izmešane suve sastojke postepeno dodati u umućena jaja uz mešanje kašikom.
Četvrtasti pleh dimenzije 25*40 namazati uljem i posipati brašnom. Umućenu masu ravnomerno rasporediti u pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta a zatim smanjiti temperaturu na 130 C i peći još oko 10-15 minuta.
Kada je kolač pečen, ostavi ti ga nepokrivenog oko 5 minuta a zatim zaliti hladnim sirupom.
Fil: 300g šećera pomešati sa 2 kašike brašna i pržiti na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok masa ne porumeni. Dodati 1/2 l mleka i kuvati dok se masa ne izednači a zatim dodati 50 g čokolade i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. U ohlađeni fil dodati 10 kašika mlevenih oraha i oko 20 kašika mlevenog keksa, da bi fil postao gust.
Preko ohlađenog kolača rasporediti fil a preko fila naneti 100g istopljene čokolade.
Dream a little dream....
Iako sam vrlo vična u spremanju torti i kolača,još uvek ne mogu da savladam da ažisečem perfektne komade. Ova tvoj tpota mi se dopada, veoma je izdašna
ОдговориИзбришиNezgodne su te okrugle torte, rastuzim se kad isecem nejednake komade. Zato preferiram pravougaonik ili kvadrat, tu nema omaske. Ova torta ima raskosan ukus zbog sastojaka i socnosti, a jednostavna je za pripremu. Pozdrav od srceta! 💖
ИзбришиDraga Milena, recept za donuts sto si objavila posle ovog recepta se ne vidi više, ti si pogrešno nesto pritisnula ili ne zelis da vidimo? :) ja sam videla neki video kako se prave donuts i stvarno toiko ravne su pre prženja kako si ti napisala, kao ananas iseckan :) ali sad me zanima jesi ti dodala jaje i koliko, jel samo zumance ili čitava jaja?Razni Grci kuvari imaju rcept ali svako drugačije... a ti?
ОдговориИзбришиok je ako ne zelis da objavis onaj recept ali ako želiš molim odgovaraj mi o jajetu,hvalaaa
Kako se ne vidi? Na blogu ili na nekoj drustvenoj mrezi? Recept je od ranije, odavno je na blogu, a sad sam podelila na drustvenim mrezama. Kazi mi gde si videla pa da proverim. Sto se tice jaja, ubacujem zumanca u testo. Belanca koristim za nesto drugo. Mekse je testo i duze ostane sveze bez belanaca, zato ih ne stavljam u krofne. Pozdravljam te od srceta draga Grkinjo 💖
ИзбришиKako se ne vidi? Na blogu ili na nekoj drustvenoj mrezi? Recept je od ranije, odavno je na blogu, a sad sam podelila na drustvenim mrezama. Kazi mi gde si videla pa da proverim. Sto se tice jaja, ubacujem zumanca u testo. Belanca koristim za nesto drugo. Mekse je testo i duze ostane sveze bez belanaca, zato ih ne stavljam u krofne. Pozdravljam te od srceta draga Grkinjo 💖
ИзбришиA gde je? Jel vidis desno pise samo 1 recept za 2017, ja sam mislila da si onaj recept objavila posle ove torte. Gde je , ������
ОдговориИзбришиJel tako ukusan da ih je neko pojeo preko ekrana haha gde su
ОдговориИзбришиVidim da si ih na vreme našla dok ih neko nije pojeo <3
Избриши