уторак, 20. фебруар 2018.

Tri leće ( Tres leches)





Sastojci
biskvit:

  • 7 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna
  • kesica vanilin šećera
  • pola kesice praška za pecivo
karamel preliv:
  • 200 g šećera
  • 20 g maslaca ( ili margarin)
  • 250 ml slatke pavlake
mlečni preliv:
  • 800 ml mleka (2,8% mlečne masti)
  • 400 ml slatke pavlake
  • 300 - 400 ml kondenzovanog mleka
kondenzovano mleko:
  • 400 ml mleka
  • 120 g šećera
  • 2 pune kašičice gustina
  • ravna kašičica praška za pecivo
Priprema

Karamel preliv - u sud sipati šećer a zatim staviti na laganu vatru da se šećer otopi i karamelizuje. U početku ne mešati većsamo lagano protresati sud. Kad šećer krene da menja boju promešati žicom i rasporediti šećer ravnomerno po dnu. Pre nego što krene proces topljenja, šećer se grudva ali se te grudvice istope nakon nekog vremena. Kad šećerna masa bude tečna, zlatno braon boje skloniti sa vatre. Slatku pavlaku, koja je prethodno blago zagrejana (mlaka) sipati malo u otopljenu karamel masu i intezivno mešati žicom. Ostatak slatke pavlake dodavati u mlazevima u nekoliko navrata i neprestano mešati a zatim vratiti na laganu vatru, dodati maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi i kuvati još nekoliko minuta, dok se masa malo ne zgusne.  Skloniti sa vatre i ostaviti na sobnoj temperauri da se ohladi uz povremeno mešanje. 

Kondenzovano mleko - Od pripremljenih 400 ml mleka odvojiti 50 ml i u njih umešati gutin i prašak za pecivo. 350 g mleka zasalditi sa 120 g šećera i staviti da provri. Kad provri sipati mleko sa gustinom i pecivom. Kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se blago ne zgusne i promeni boju u žućkastu. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Biskvit - odvojiti belanca od žumanaca. Mikserom umutiti belanca u čvrt sneg, postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Mutiti dok masa ne postane čvrsta, sjajana i glatka. U umućen sneg dodati jedno po jedno žumace i mutiti još minut-dva. Prašak za pecivo umešati u brašno a zatim sve zajedno dodavati lagano u umućenu masu i kašikom sve zajedno sjediniti. Masa tereba da ostane vazdušasta, zato je potrebno lagano mešanje. Dublju šerpu prečnika 26 cm obložiti pek papirom i sipati masu za biskvit. Rernu prethodno zagrejati na 200 C a zatim pre stavljanja biskvita spmanjiti temperaturu na 180 C. Peći oko 20 minuta uz smanjivanje temperature na 150 C u zadnjih 5-7 minuta. 

Pečeni biskvit malo prohladiti, a zatim viljuškom izbockati gornju koru pa izvaditi naopako i skinuti pek papir. Viljuškom izbockati i donji deo kore. Sud u kome se pekao biskvit oprati ukoliko se kora zalepila sa strane zatim u njega sipati 400 ml slatke pavlake. Koru staviti u sud preko slatke pavlake, naopako u odnosnu na ono kako je pečena. Konenzovano mleko ( koga nakon pripreme ima oko 300-400 ml) sjediniti sa običnim mlekom i preliti koru. U početku se čini da ima više mleka nego što je porebno, ali kora brzo upija. Zaliven kolač ostaviti u frižider da se ohladi (oko sat vremena). Nekoliko kašika karamel preliva, sobne temperature, premazati preko ohlađene kore i vratiti u frižider da se stegne i formira opnu koja ima funkciju da zadrži na površini preostali karamel krem. Nakon nekih sat vremena i duže, preliti ostatak karamel krema preko kolača i vratiti u frižider. 
Kolač služiti u dublje posudice zbog mlečnog preliva koji se razliva a bez koga kolač ne bi bio tako fenomenalan kao što jeste. 

Karamel preliv i kondenzovano mleko mogu da se kupe kao gotovi proizvodi. U tom slučaju priprema ovog kolača je prava igrarija, i po pitanju umeća a i po pitanju vremena pripreme. U oba slučaja sigurna sam da nema razlike. Kolač je neopisovo je ukisan i osvaja na prvi zalogaj. 




6 коментара :

Pepito i tufne na mreži