tag:blogger.com,1999:blog-42900850668851839942024-03-05T10:33:08.679+01:00Slatko, slano, pepito i na tufne Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.comBlogger147125tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-15851249764558919892021-04-11T17:13:00.000+02:002021-04-11T17:13:21.215+02:00Medovičići sa pavlakom i malinama Sastojci:za kore: 100 g kristal šećera50 g maslaca (ili margarina)60 g meda1+1/2 kašike mleka 1 g sode bikarbone ( pola malecne kašičice)začini za medenjake ( cimet najviše, i po malo đumbira, anisa, karanfilića, korijandera, bibera) 1 jaje300 g brašnafil beli:225 g kisele pavlake25 g šećera u prahu20 g meda160 g tečne slatke pavlake.mlečni preliv:50 ml mleka30 g medafil Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-64105621897228904952021-04-06T16:14:00.000+02:002021-04-06T16:14:03.099+02:00Posni kolačiRuske kapeSastojci za jednu koru (peku se dve)200 g brašna10 kašika šećerakesica praška za pecivo200 ml kisele vode50 ml ulja2 pune kašike kakao prahaFil:500 ml sojinog mleka200 g šećera u prahu2 kesice vanilin šećera3 kašike gustina3 kašike brašna250 g posnog margarinaGlazura:150 g posne čokolade za kuvanje3 kašike kokosovog uljakokos za valjanje.Postupak:Sastojke za koru izmešati žicom i sipatiMilena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-11135799993368133342021-01-13T12:38:00.000+01:002021-01-13T12:38:26.490+01:00Marlenka U prethodnih mesec i nešto namesila sam se slatkih tankih kora za ličnog Ginisa, što bi sumativno, kao dokaz, glasilo ovako: Orasnik puta tri, što je 27 kora, jedan Medovik od 12 (doduše 6 pečenih pa na pola sečenih) i jedna Marlenka od 9 kora. Rezultat veli - 48. Malo li je? Nije! Matematički gledano, dvotrećinski deo kora pravljen je po Gaginim receptima - za Orasnik i Marlenku. Na Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-28767131927414134952021-01-13T11:35:00.000+01:002021-01-13T11:35:13.003+01:00MedovikMedovik - recept je isproban sa bloga Provereni recepti by Maja BabićSastojci: za kore:- 180 g putera- 130 g meda- 200 g šećera- 3 jaja- kašičica sode bikarbone- malo cmeta, anisa, karanfilića, bibera i rendane kore limuna- 500 g brašnaza fil:- 1,75 kg kisele pavlake (+360g za spoljno filovanje)- 400 g kristal šećera (+80 g)- ekstrat vanile- opciono - usitnjeni medenjaciPostupak:Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-45740610065518224432020-12-20T21:08:00.000+01:002020-12-20T21:08:05.260+01:00Gagin orasnik Recept sa dušom, definitivno! Ne samo zato što je isproban sa bloga Moje grne, nego i zbog toga što je u njega, kroz prste koji su ga kreirali, utkana tradicija, radost, nadanja, dogodovštine, iščekivanja, ma ćista sreća (zbog zasluženih pobeda na raznim etno saborima i manifestacijama). Oseti se to, života mi, svakim zalogajem. Sastojci:oko 600 g brašna150 ml ulja200 ml hladne Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-25261992158127444042020-12-02T18:12:00.001+01:002020-12-02T18:12:20.021+01:00CvetuljciSastojci:- 450 g mekog brašna- 250 g margarina- 1 jaje- 1 žumance- 120 g šećera u prahu ( u mom slučaju je bila kombinacija
70 g običnog šećera i 50 g limun šećera u prahu )- 2 kesice vanilin šećera- 2 kašike kakao praha- krem za filovanje (oko 3 pune kašike).Postupak: Margarin sobne temperature penasto umutiti. Dodati
šećer u prahu i vanilin šećer i sjediniti. Zatim dodati žumanac, izmešatiMilena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-82768952904553402522020-11-30T20:41:00.003+01:002020-11-30T20:56:22.266+01:00Majmunski hleb ( Monkey Bread)Kad sam prvi put videla izgled i pročitala naziv ove poslastice, znala sam da je ko stvorena za mene, za nas. Majmunisanje u kreiranju je apsolutno dozvoljeno (što se iz priloženog vidi - nabacala sam sve i svašta, a izvorno idu mleveni ili seckani orasi i kokos); dalje, dok je još vrućkast, i ako se štrpka prstima, nema šanse da se ne skakuće ko majmunče oko njega. E, sad, za ovu priliku, tj za Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-92007270098151307372020-11-15T18:06:00.000+01:002020-11-15T18:06:26.891+01:00Međimurska gibanicaIma recepata koji poseduju tu neku magnetsku privlačnost.
Koji se zalepe za tebe čim ih vidiš. Oni ti golicaju tabane, dižu uspavane očne
kapke, izvlače jastuk pre petlova i konstantno tandrču u uvetu sve dok ih ne
isprobaš. Sveprisutni a nedohvatni i neodoljivi, kao žudnja.
Uvek sam se pitala šta je to što ih izdvaja iz mase
genijalnih i pristojno privlačnih. Analiza mi kaže da je u ovom Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-44086529455706613142020-11-12T17:50:00.000+01:002020-11-12T17:50:23.490+01:00Splitska fantazija Zašto baš splitska i zašto baš fantazija? DakleM, splitska je zbog korica, i donegde zbog žutog fila, koje sam videla na instagramu kod kulinarske umetnice Ljubane, a fantazija je zbog forme i ostalih delova, koje sam isprobala sa bloga Minjina kuhinjica. Sastojci:za kore:- 10 belanaca- 170 g badema- 170 g suvih smokava- 170 g suvog grožđa- 120 g šećera- 60 g oštrog brašna- rendana Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-13605951826766784012020-11-01T20:13:00.003+01:002020-11-01T20:17:42.678+01:00Piletina u kokosovom mlekuSastojci :•2 pileća filea•1 konzerva punomasnog kokosovog mleka•2 glavice crnog luka•2 kašičice karija•1 kašičica slatkog karija•Puter•1 veći krompir•5 čena belog luka•SoPriprema :
U tiganju otopiti dve kašičice putera, pa dodati kari.
Kari izmešati sa puterom, pa dodati kokosovo mleko. Krompir iseći na kockice,
pa ga dodati u tiganj. Kada mleko provri, smanjiti vatru iBogdan Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/09327673819427947809noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-55861139780294018192020-11-01T19:52:00.000+01:002020-11-01T19:52:17.838+01:00Integralne pločicePločice. Vrag bi ga znao u kojoj varijanti po redu. Smenjivala su se brašna: integralno, heljdino,
raženo,...evo ga sad i speltino na tapeti.Smenjivala su se i ulja: maslinovo, pa onda ovo - od
semena bundeve, koje testo učini zelenim pre pečenja.Smenjivali su se dodaci: sa, pa bez ruzmarina; bez
kozijeg sira, & varijanta trenutna - sve namuvaj pa nek ide život laganim
korakom.O Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-16518724534402406702020-10-31T22:56:00.007+01:002020-10-31T23:06:04.868+01:00Kuglice sa urmama i bananom Sastojci: - 1/2 banane - 6 urmi - šolja (od 200ml ) mlevenih oraha - 1/2 kesice burbon vanile ( ili cimet po original
receptu) - oko 100 g mlevenog keksa - 50 g mlečne čokolade sa keksom (sitno naseckana) - 75 g čokolade za kuvanje za glazuruPostupak :
Bananu, urme, orahe i vanilu izblendati. Dodati mleveni
keks do gustine za oblikovanje kuglica i umešati Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-44737178083133554192020-10-31T22:41:00.000+01:002020-10-31T22:41:37.351+01:00Čoko-štanglice
Sastojci
200 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
150 g šećera
sok od jednog limuna
100 g šećera u prahu
150 g čokoladnih kuglica
oko 300 - 350 g mlevenog keksa
Priprema
U dublji sud sipati 100 ml vode i 150 g šećera i staviti samo da provri. Skloniti sa vatre, dodati margarin, 100 g čokolade i mešati dok se sastojci je otope. Soku od limuna dodati šećer u prahu, izmešati i sipati u Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-6968388993640576752020-10-31T21:39:00.000+01:002020-10-31T21:39:18.811+01:00Straćatela-ledene kockeKocke. Tačka. Interno ih iz nežnosti zovemo Strale, skraćeno od Straćatela- ledene. Fakat, za ful naziv, jezik se uvrne u osmicu pa zaboravi šta mu je uloga, i apetit štukne. Tačka.Sastojci:kora:4 jaja4 kašika šećera4 kašika brašna4 kašika mlevenih oraha2 kašike kakao prahapreliv:200 g šećera200 ml vodefil:600 ml mleka8 ravnih kašika brašna8 kašika šećera2 žumanca100 g putera20 g čokolade za Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Бор, Србија44.0698918 22.09850861.7201805690637144 -48.2139914 86.419603030936287 92.4110086tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-74957377762569879522020-10-31T21:38:00.002+01:002020-10-31T21:38:36.324+01:00EkleriSastojci50 ml ulja100 ml vode100 g oštrog brašna2 jaja1/2 kesice praška za pecivoFil:600 ml mleka2 jaja40 g praška za puding sa ukusom vanile60 g gustina6 kašika šećera1 kesica vanilin šećera50 g margarina200 ml slatke pavlake100 g čokolade za glazuruPostupak: Ulje i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre, dodati brašno i sjediniti. Ostaviti da se ohladi. Mikserom umutiti jaja, dodati Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-9856578520679055332019-12-07T20:49:00.000+01:002019-12-07T20:49:08.373+01:00Čokoladne korpice sa jagodama
Za 11 komada potrebno je:
Kora:
125 g mlevenog keksa
2 kašike šećera u prahu
kesica rum šećera
10 g kakao praha
60 g margarina
2 kašike mleka
Fil:
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
11 zaleđenih jagoda
slag za dekoraciju.
Otopiti margarin i dodati u sud sa ostalim navedenim sastojcima za koru. Izmešati i po punu supenu kašiku smese stavljati u korpice. Utisnuti Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com3Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-30616035894390183362019-10-12T20:51:00.000+02:002019-10-12T20:51:03.431+02:00Rolat sa malinama
Sastojci:
5 jaja
5 kašika šećera
6 kašika brašna (osrednje pune kašike)
4 kašike kakao praha
1 kesica praška za pecivo
1 kašika ulja
5 kašika vruće vode
kesica rum šećera
Fil:
200 ml slatke pavlake
5 kašika šećera
kesica rum šećera
kašika ekstrata ruma
2 pune kašike kisele pavlake
maline - oko 150 g
čokolada za dekoraciju - 50 g
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 C.Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-20681348797765944732019-09-13T16:30:00.001+02:002020-07-28T21:40:50.719+02:00Šašavo testo
Šašavo testo i od njega kifle. Sa tri različita punjenja: sir, puter od kikirikija i krem.
Sastojci:
oko 1kg mekog brašna ( plus za razvlačenje)
300 ml mleka
120 ml ulja
200 ml jogurta
2 žumanca
1 kesica praška za pecivo
1 kesica suvog kvasca
rendana kora limuna
kašika soli
kašičica šećera.
U mlako mleko dodati šećer i otopiti kvasac. Oko 700 g brašna sipati u dublju činiju, dodatiMilena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-76338189018132115682019-09-06T16:30:00.001+02:002020-07-28T21:41:57.872+02:00Boranija sa piletinom
Sastojci:
250 g pilećeg belog mesa
glavica crnog luka
šargarepa
400 g zelene boranije
200 ml pavlake za kuvanje
so
biber
ulje za prženje
beli luka u prahu
parmezan
peršun
250 g pilećeg belog mesa iseckati na komadiće i pržiti na maslinovom ulju dok ne postane zlatno-braon boje. Posoliti i pobiberiti u toku prženja. Kad se meso isprži, zvaditi iz ulja u posudu ili neki tanjir. U Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com2Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-32752243259225294982019-08-30T16:30:00.000+02:002019-10-08T19:36:35.564+02:00Čokoladni kolač sa malinama
Sastojci:
125 g putera
600 g čokolade za kuvanje
200 g šećara
kesica vanilin šećera
3 jaja
35 g brašna
10 g kakao praha
100 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
250 g zaleđenih malina
200 ml slatke pavlake
kašika nutele ( ili nekog drugog krema)
3 kašike mleka
3 kašike ulja
prstohvat soli
125 g putera i 300 g čokolade otopiti. Skloniti sa vatre i dodati 200 g šećera i kesicu vanilin Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-68606960371429600832019-08-23T16:30:00.001+02:002020-07-28T21:42:35.711+02:00Banana&bananica split
Sastojci ( za 3 osobe)
3 banane
6 krema bananice
6 kugle sladoleda
100 g šlag krem-vanile
100 ml mleka za mućenje
Postupak:
Banane preseći na pola i po dužini a krem bananice naseckati na komadiće. U činiju staviti bananu i krema bananicu po jednu, preko njih staviti 3 kugle sladoleda i dekorisati umućenim šlagom. Preko šlaga naseckati krem bananice.
Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-30646165493179090112019-08-17T13:11:00.000+02:002019-08-17T13:11:18.939+02:00Krempita sa prelivom od kupina
Sastojci:
za koru
4 žumanca
4 kašike šećera
80 ml ulja
80 ml vode
3 kašike brašna
kesica vanilin šećera
za krem
600 ml vode
11 kašika šećara
2 kesice pudinga od vanile
4 belanca
za preliv
250 g kupina
250 g šećera
250 ml vode
kesica vanilin šećera
kesica želatina + 100 ml vode
Postupak:
Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati ulje i vodu i još malo mutiti, a Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-51336744905197897952019-08-16T16:30:00.000+02:002019-08-17T12:28:13.938+02:00Pikantno-slatka krilca
Sastojci:
pileća krilca (oko 1,3 kg)
100 g pikant senfa
kašičica meda
so, biber i susam za posipanje
Izmešati senf sa medom. Krilca posoliti i pobiberiti, a onda dodati senf sa medom i umazati ih, doslovno ( ili bolje rečeno, marinirati ih). Ostaviti da odstoji bar pola sata. Pleh od rerne obložiti pek papirom i poredjati krilca. Posipati susam preko svakog komada. Peći na 200 C okoMilena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-63203930505124565432019-08-12T16:30:00.000+02:002019-08-17T12:27:58.436+02:00Ruske kape
Sastojci:
7 jaja (manjih) ili 6 većih
400 g šećera
300 ml ulja
150 ml mleka
2 kašike ekstrata ruma
360 g brašna
40 g kakao praha
1 kesica praška za pecivo
Fil:
750 ml mleka
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
100 g gustina
125 g margarina
Glazura:
150 g čokolade za kuvanje
3 kašike mleka
20 g margarina
Oko 100 g kokosa za valjanje.
Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058tag:blogger.com,1999:blog-4290085066885183994.post-49485726152423602602019-08-08T16:00:00.000+02:002019-08-09T19:58:27.672+02:00Voćni kolač sa makom
Sastojci:
90 g margarina
100 g šećera
kesica vanilin šećera
2 jaja
75 ml mleka
175 g brašna
pola kesice praška za pecivo
1 jabuka
40 g mlavenog maka
100 g voća ( maline i borovnice)
limunov sok ( supena kašika)
šrćer u prahu za posipanje
Umutiti 90 g margarina sa 100 g šećera i kesicom vanilin šećera. Dodati 2 cela jaja i nastaviti mućenje dok se smesa ne ujednači, a zatim dodati 75 ml Milena Doberšekhttp://www.blogger.com/profile/15113454057058105840noreply@blogger.com0Bor, Serbia44.0698918 22.09850860000005943.8874238 21.775785100000061 44.2523598 22.421232100000058