понедељак, 12. новембар 2018.

Dajin kolač


Daja je inače moja roditeljica, učiteljica i idol. Ko nju poznaje potvrdiće moju izjavu. Ne postoji aktivnost i oblast koju ona ne poznaje ili koja joj je nesavladiva. Obrazovanje, kulinarstvo, poljoprivreda, pčelarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, ma da ne nabrajam dalje. E, jedino je nikad nije interesovalo upravljanje motornim vozilima, pa čak ni bajs nikad nije poželela da nauči. Ne treba joj, kaže, ne privlači je i smatra da se tu ne bi snašla. Smatram da greši, ali ajde, verovatno neće da parira savršenstvu. Elem, ovaj kolač je ona pravila letos. Kaže, štur joj bio recept koji je našla pa je rešila da ga dopravi, voćem, čokoladom i šlagom. I sve ga "upropastila"! Pokušavam da zamislim kakav je bio prvobitni recept, na osnovu ovog dopravljenog i uočavam da je potpuno bila u pravu kad je konstantovala šturost. Ovaj dopunjeni je potpuno savršen! 
Povod za pravljenje ovog kolača bio je rođendan i to 21.! Ljubigamajka je još u periodu slabogovorećem, kreatorki ovog kolača (čitaj:mojoj mami), koja se inače zove Grana, dao nadimak Daja iz razloga komplikovanosti izgovora. I evo već dve decenije, svi, ali svi, je zovemo baš tako, Daja. Ruku pod ruku sa njom, kad smo kod nadimka ali i svega prethodno navedenog, ide, u krštenici  Bratislav, za sve nas ostale - Baja ( čitaj: moj tata). Krstitelj i u ovom slučaju je - Ljubigamajka. I eto, slučajno reših da pravim njen kolač za njegov rođendan. Slučajno? Hm. Ma nema tu slučajnosti, to su ipak putokazi, prozori i vetrovi u leđa!  

Sastojci:

  • 3 jaja
  • šolja brašna ( šolja zapremine 100 ml)
  • šolja šećera
  • šolja zejtina
  • 1/2 šolje mleka
  • 3 kašike kakao praha
  • prašak za pecivo
  • 1/2 litre mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike griza
  • 100 g kokosa
  • 200 g čokolade za kuvanje + 4 kašike ulja i vode za glazuru
  • oko 250 g voća ( maline i kupine) 
  • 120 g praška za šlag krem + mleko za mućenje

Postupak:
Mikserom umutiti jaja i šećer. Dodati zejtin i mleko i nastaviti mućenje. Brašno, kakao prah i prašak za pecivo izmešati da se sjedine i dodati u umućenu smesu. Mešati dok masa ne postane glatka. Pleh dimenzije 24cm pomastiti i posuti brašnom(ili staviti pek papir). Polovinu pripremljene mase sipati u pleh i staviti da se malo zapeče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta. 


U međuvremenu staviti 1/2 l mleka i 5 kašika šećera da provri, dodati griz i skuvati kašu. Skloniti sa vatre, dodati kokos i umešati. Koru koja je već skoro pečena izneti iz rerne i preko nje sipati beli fil. Ukoliko je fil mekan, vratiti pleh na kratko opet u rernu, ukoliko je dovoljno čvrst, sipati preko njega ostatak tamnog dela i vratiti u rernu dok se ne ispeče (oko 10-15 min). Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
Preko hladne kore poređati voće (može i bez odmrzavanja) a preko voća naneti glazuru od čokolade. 

Glazura: otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 4 kašike vode i 4 kašike ulja.
Ostaviti kolač da se dobro ohladi. 
Umutiti prašak za šlag krem prema sadržaju sa kesice i naneti preko kolača. 










Ovako je letos izgledao kolač u Dajinoj režiji. Genije je, nema tu šta više da se priča!


I neke sličice od letos. 

Daja i njeni baštenski proizvodi
Baja i njegovi okolo baštenski proizvodi

Voćnjak zove, sezona je šljiva

Ispod ovog poklopčeta se nalazi moja malenkost

Pčelarski par

Ljubigamajka i njegov Baja

2 коментара :

Pepito i tufne na mreži