Укупно приказа странице

Voćni ekleri




Sastojci:
za testo:

  • 2 jaja
  • 1 šoljica ( zapremine 100ml) ulja
  • 2 šoljice vode
  • 4 supene kašike brašna
  • pola kesice praška za pecivo
za fil:
  • litar mleka
  • 2 jaja
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5 kašike gustina
  • 12 kašika šečera
  • 150 ml slatke pavlake
  • 50 čokolade
  • oko 250 g voća ( kupine i maline)
Postupak:
U dublji sud sipati 2 školjice vode i šoljicu ulja i staviti da provri. Kad provri skloniti sa šporeta, umešati brašno i ostaviti da se potpuno ohladi. Umutiti penasto jaja, sipati u testo, dodati prašak za pecivo i izmešati mikserom da se masa sjedini i postane sjajna i glatka. Pleh podmazati uljem, testo prebaciti u špric za tulumbe i formirati eklere sa malo većim razmakom između (dosta narastu prilikom pečenja). Zagrejati prethodno rernu na 220 C, smanjiti temperaturu na 200 C i staviti eklere da se peku oko 20 minuta, dok ne dobiju tamniju braon boju. Temperaturu smanjiti na 180 C pred kraj pečenja. 
Pečene eklere ostaviti da se potpuno ohlade. 


Fil: Od pripremljenog mleka, odvojiti 50 ml a ostatak staviti u dublji sud da provri. U posebni sud umututu jaja i šećer, dodati prašak za puding i gustin, umešati i razrediti odvojenim mlekom (50 ml). Kad mleko provri, umućenu masu supati u sud i kuvati dok se ne zgusne. Gotov fil ostaviti da se potpuno ohladi. Slatku pavlaku, koja je prethodno dobro rashlađena, umutiti mikserom a zatim sjediniti sa ohlađenim filom. 

Filovanje:
Eklere nožem prepoloviti uzduž. Čokoladu, koja je prethodno otopljena sa malo ulja i vode, naneti kašičicom u mlazevima na donji deo eklera. Ređati naizmenično preko čokolade voće ( stavljala sam po 3 voćkice na jedan ekler). Fil prebaciti u špric za tulumbe i naneti preko voćkica. Drugu polovinu eklera staviti preko fila. Ostatkom čokolade i voća dekorisati kolač. 





Коментари

  1. eto moja varijacja poznatog slatkiša https://kuvaricagr.blogspot.com/2016/01/ekler-sa-nadevom-od-kokosa-i-cokoladnom.html?m=1

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni postovi