среда, 21. март 2018.

Slane i slatke šašave kifle




Sastojci:

  • šašavo testo 
  • čvarci
  • ljutenica ili ajvar
  • eurokrem
  • karamel šećer
  • šećer u prahu
  • žumance za premazivanje
  • susam
Postupak: 
Testo koje je prethodno stajalo u frižideru, izvaditi iz posude, premesiti i staviti na radni deo da odstoji oko pola sata( da bi se malo opustilo). Zatim testo podeliti na 4 jednake jufke. Posipati brašno po radnoj površini i oklagijom razviti jufku do debljine oko 0,5 cm. Dobijeni krug podeliti na 12 jednaka dela. Svaki deo namazati ljutenicom i staviti čvarke. Umotati kiflice i staviti u pleh obložen pek-papirom. Postupak ponoviti sa još dve jufke. Poslednju jufku razviti oklagijom na isti način kao prethodne, podeliti nožem na 12 jednaka dela a zatim svaki deo posipati karamel šećerom i staviti eurokrem. Slatke kifle ređati u posebnu tepsiju zbog eventualnog curenja eurokrema iz kifli tokom pečenja. 



Žumanac razblažiti sa kašičicom mleka, umutiti i četkicom premazati i slane i slatke kifle. Premazane slane kifle posipati susamom. 
Kifle se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta, zavisno od jačine rerne. 
Slatke kifle nakon pečenja pokriti krpom i ostaviti da se opuste 5 minuta a zatim ih posipati šećerom u prahu pomešanim sa karamel šećerom. 
  


Napomena: Kiflice izvaditi iz rerne dok su još bledo-žućkaste sa strane, dok ne promene boju u tamniju nijansu. Delovaće kao da nisu još pečene, ali su one toliko vazdušaste da jako brzo testo bude taman dovoljno pečeno da cela dva dana ostanu meke. Meni je ova tura pečenija no što inače bude a razlog za to je sijalica unutar rerne koja je izdahnula još na samom početku procesa termičke obrade ovih gurmanluka, pa je procena pečenosti zavisila od tananog snopa baterijske lampe koji se pokazao kao nedovoljno pouzdan. Kiflice su te večeri bile meke ko duša, ali su sutradan izgubile onu gipkost kakvu inače imaju kad se ubode pečenost.   

 


Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži