петак, 24. новембар 2017.

Markovo pecivo





Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 250 g pekarskog sira
  • 200 ml mlakog mleka
  • kesica suvog kvasca
  • kašika soli
  • kašičica šećera
  • 2 kašike ulja
  • žumance za premazivanje
  • susam ili laneno seme
Fil: 
  • 200 g suvog mesa
  • 200 g kačkavalja
Postupak:
Od pripremljen mase brašna odvojiti 500 g, dodati sira, so i ulje. Kvasac otopiti u mlakom mleku uz dodatak šećera. Kad kvasac nadođe, sipati u prethodne sastojke i zamesiti testo uz dodavanje brašna. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi. Ostaviti testo da odmori oko pola sata, ili dok ne duplira količinu u sudu. Kad testo naraste, premesiti i podeliti na 12 loptica (može i više, ako neko želi pecivo manjih dimenzija). Savku loptu valjati između dlanova dok se ne formira valjak dužine oko 30 cm. Na radnu površinu rastanjiti valjak i naneti sitno seckano suvo meso(ili šunku) i rendani kačkavalj. Spojiti krajeve i rukama oblikovati opet valjak, tj. štap dužine oko 30 cm. 



Uviti valjak u perek i staviti u pleh obložen pek pepirom. Postupak ponoviti sa preostalim lopticama. Perece premazati umućenim žumancetom kome se doda kašika mleka, i posipati semenkama susama ili lana, ili kombinovano.


Pripremljeno pecivo ostaviti da odstoji još oko pola sata a u međuvremenu zagrejati rernu na 200 C. Pecivo se peče oko 20 minuta. 




Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži