Укупно приказа странице

Čoko-rum keksići


Ovi keksići imaju caku. Ako se gustiraju odmah nakon pravljenja, oduševljenje koje se javi na vizuelni doživljaj gasi se istog momenta kad drčni pojedninac (iako upozoren da sačeka sutrašnji dan) nakon zagriza moli Svevišnjeg da to što je krcnulo nije zub. Apsolutno su nepristupačni nakon oblikovanja, osim za gledanje i tihe čežnjive uzdahe. Međutim, dovoljno je samo jednom da prenoće na glavnom mestu u kući pa da degustacija bude propraćena uzvikom -opa, mhmm....Ako se kojim slučajem (što je pa kod mene namerno često) zadrže više od dva-tri dana, postaju do te mere kremasto-čokoladni da komotno mogu da dobiju tretman visokoluksuznog kavijara. U tome je ta gorepomenuta caka- što ih duže merkate, to je ukus lepši i zadovoljstvo veće! Ko ume da odoli, neka izvoli i isproba recept. 

Sastojci:
  • 250 g maslaca
  • 170 g šećera u prahu
  • 170 g mlevenog keksa
  • 200 g rendane čokolade
  • 1 vanilin šećer sa rumom
  • 1/2 kesice cimeta
  • 500 g brašna
  • džem od kajsija
  • kašičica ruma
  • 150 g čokolade za glazuru + 20 g bele čokolade
Priprema:

Umutiti maslac penasto. Dodati šećer u prahu, sjediniti, a zatim dodati mleveni keks, čokoladu, cimet i vanilin šećer i sve kašikom izmešati. U masu dodati 2/3 brašna i mesiti uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok se ne dobije homogena masa. 
Testo podeliti na 2 dela i oblikovati u jufke. Oklagijom razviti jufku do 0,7 cm debljine, bez posipanja radne površine brašnom. Velikim lenjirim, ili nožem, naseckati testo na kvadratiće.


Pleh obložiti pek papirom, nožićem skidati kesiće sa radne površine, ređati ih u pleh i peći na 200 C oko 8-10 minuta. 
U sud staviti 4 kašike džema i kašiku vode da se masa zagreje. Dodati kašičicu ruma. Kad se pečeni keksići ohlade, spajati po dva džemom i jednu stranu potapati u čokoladnu glazuru. 
Čokoladna glazura: otpiti na laganoj vatri 150 g čokolade sa 3 kašike vode i 3 kašike ulja. 
Belu čokoladu staviti u kesu za zamrzivač a zatim taj deo kese sa čokoladom staviti u vrelu vodu. Kad se čokolada otopi, iglom probušiti kesu i tanke mlazove čokolade naneti preko tamne glazure. 

Ima tih par pesama sa mojim imenom, ali mi je ova nekako taman rođendanska, kao i keksići, pripremani za tu priliku. 
Da traje duže. Evergreen!


Коментари

  1. Interesantno! Nekad davno sam jela cokoladu sa rumom a ukus bio čudan. Od tad je prošlo puuuuno godina a ja još uvek pamtim onu kombinaciju što nisam znala dali m ise svidela ili ne. Ovog leta jedna od najboljih grčkih firma mlečnih proizvoda ima u prodaji čokoladnog sladoleda sa rumom a ja nisam gubila priliku da ga probam. Oduševljena sam i sreččna što sam ponovo našla ovaj ukus. Zato mislim da su i ove čokoladice ukusne. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad sam bila mala nisam nikako htela da probam kolače u kojima je bio rum a ni kokos. Čim bih osetila miris, sklonla bih se od tanjira. Ni danas ne znam zašto. Verovatno zbog razmaženosti. U vreme studiranja, koje je bilo više nego jezivo finansijski, vreme vrtoglave inflacije 93.-94.god, jelo se šta se imalo i svaki slatki zalogaj imao je dozu praznika u sebi, praznika i radosti. Da li sam tada razmišljala šta volim ili ne? Naravno da nisam, i ne da nisam razmišljala, nego sam obožavala svaki zalogaj i radovala se bilo kom ukusu u kolaču. Da nije bilo te inflacije verovatno bih ostala uskraćena za nove ukuse kojima do tada nisam davala šansu. Čokoada - rum ima raskošan ukus, verujem da je taj sladoled koji si probala fenomenalan!

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvala od srca! <3 Rođendan je bio još juna meseca, malo sam kasnije objavila post koji ima veze sa rođendanskim slatkišima. U svakom slučaju ti veliko hvala. Pozdrav iz Bora <3

      Избриши
    2. Super ti je glazura milena, nadam se da si dobro.

      Избриши
    3. Hvala draga moja, dobro sam, hvala što brineš, bila sam jaaaako zauzeta poslom, radim u školi, ne znam da li sam ti pričala. Od početka školske godine sam svu energiju usmerila u tom pravcu, imalo je dosta toga da se odradi, ima i na dalje porilično, ali sam uspela malo da uskladim sve sfere koje volim i na dalje ću, nadam se više vremena da imam i da nastavim sa svojim receptima i druženjem sa dragim ljudima, kao što si ti <3 Pozdravljam te od srca <3

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi